Главният архитект на София арх. Здравко Здравков ще бъде призован като свидетел по делото срещу бившият зам.-кмет на столицата Евгени Крусев, БГНЕС.

Той ще бъде призован на заседанието, насрочено за 5 декември. По делото ще бъдат призовани и други свидетели, допуснати по искане на защитата, сред които е изпълнителният директор на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев.

По думи на адвокатът на Крусев - Менко Менков, те не са били разпитани в досъдебното производство.

Ние искахме да бъдат разпитани, но прокуратурата тогава отказа да бъдат разпитани всички тези участници в общинския експертен съвет по устройство на територията, които са 29 души, - всички най-добри специалисти, които са извършили становището по промяна на проекта по съответния законен ред и който е променен от главния архитект, обясни защитникът.

Тръгва делото срещу Евгени Крусев за релсите по Графа

Тръгва делото срещу Евгени Крусев за релсите по Графа

Ремонтът бе съпътстван от редица скандали

Менков посочи, че искането му да бъдат разпитани около 12 свидетели, сред които Здравков и Братоев, които са членове на експертния съвет, е било допуснато от съда.

На днешното заседание също бяха разпитвани свидетели, сред които инж. Асен Тасев - председател на съвета на директорите на "Столичен Електротранспорт". Той заяви, че според него този релсов път е най-добрият, който е правен на територията на София за последните 30 години.

Припомняме, Крусев подаде оставка като завеждащ ресора "Транспорт и транспортни комуникации" в столична община, след като започна разследване срещу него за злоупотреба в полза на фирмата, която ремонтира столичната улица "Граф Игнатиев" - "Джи пи Груп".

Подложката на Графа единодушно сменена от експертния съвет

Подложката на Графа единодушно сменена от експертния съвет

Евгени Крусев не каза какви са доводите на експертния съвет

Крусев бе предаден на съд за това, че е нарушил Закона за обществените поръчки, както и задълженията си, като съществено е изменил условията по сключения договор с "Джи Пи Груп" АД за ремонта на ул "Граф Игнаиетв", като е облагодетелствал "Джи Пи Груп" и е нанесъл вреди за Столична община - на дружеството са заплатени строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и са заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС - или общо 919 863,55 лева с ДДС.

Ремонтът на "Графа", освен, че продължи много по-дълго и бе съпътван от редица скандали - за бетонираните дървета, за плочките, за перките, поставяне на подземни кофи за боклук , виброизолационната настилка и други - завърши и с много забележки, които, както се разбра, така и няма да бъдат отстранени. Дефектите обхващат 15 дка от общо 40 дка ремонтирана площ, а строителят ще се размине само с глоба.

Строителят на "Графа" обвини проектантите за надигнатата настилка

Строителят на "Графа" обвини проектантите за надигнатата настилка

"Джи Пи Груп" отрича проблемът да е заради некачествено изпълнение