Още един държавен глава ще бъде разпитан по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

Предстои на 8 ноември като свидетел да се яви в съда президентът на България в периода 2012г.- 2017г. Росен Плевнелиев.

Припомняме, бившият военен министър Николай Ненчев е подсъдим за това, че не е изпълнил договор с руска компания "РСК-МиГ" за ремонта на изтребителите. На 4 юли тази години като свидетел по делото в съдебна зала вече се яви настоящият държавен глава Румен Радев.

Радев направил "на пух и прах" обвинението, радва се адвокатът на Ненчев

Радев направил "на пух и прах" обвинението, радва се адвокатът на Ненчев

Той изцяло подкрепи тезата, че съм невинен, коментира самият обвинен

В съдебната зала стана ясно, че Плевнелиев е бил призован за днес, но е изпратил молба, в която е заявил, че явяването му на днешното заседание е невъзможно, защото е в чужбина. Плевнелиев е бил призован от страна на прокуратурата, но защитниците на Ненчев също държат на неговия разпит.

На днешното заседание бе разпитан бившият служебен министър на отбраната в периода 6 август 2014 г. - 7 ноември 2014 г. Велизар Шаламанов.

Засекретиха протоколите от делото срещу Ненчев

Засекретиха протоколите от делото срещу Ненчев

Делото продължава с изслушване на свидетели

Пред журналисти адвокатът на Ненчев Менко Менков посочи, че Шаламанов е изключително важен свидетел. Менков каза, че Шаламанов е присъствал на срещата в Уелс през 2014г. на държавните глави на страните, които са членки на НАТО. "Там се взема решение и се подписват няколко декларации за ограничаване зависимостта от Русия на военните доставки и военното оборудване в страните-членки в НАТО, което пряко касае България и последващите действия, които са предприели- приемането на програмата 2020 в България и последващите решения за отърсване зависимостта от Русия", заяви Менков. От това е последвало решението на Ненчев за предаване за модернизация на част от двигателите на самолетите МиГ-29 в Полша, обясни Менков.

Армията ни технологично не отговаря на стандартите на НАТО, притеснен Шаламанов

Армията ни технологично не отговаря на стандартите на НАТО, притеснен Шаламанов

Извършена е тежка, но успешна реформа на отбраната

На въпрос това дело не се ли свежда до това дали министър Ненчев е имал право да откаже вече подписани договори или не е имал това право, а не толкова за международните отношения и решенията на Уелс, защитниците на Ненчев отговориха, че едното предполага другото.

"Действията на министър Ненчев са породени от решенията на върха в НАТО и програмата на Министерския съвет, която е задължителна за изпълнение", уточни адвокат Менков. Той добави, че освен това има решения на Народното събрание за подписване на договорите за модернизация с Полша.

"Тоест решението на министър Ненчев е напълно правилно и обосновано", каза още защитникът на Ненчев.