Разследването на случая с либийския танкер "БАДР" ще продължи до 12 май, съобщиха от БНР по информация на Окръжната прокуратура в Бургас.

Повдигнати обвинения срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев все още няма. Припомняме, той се разследва за превишаване на права при извършената от него публична продажба на танкера.

Ръководителят на деловодството Стефка Велева посочи, че на 11 януари е образувано досъдебно производство, което е на етап разследване. По делото са извършени много следствени действия - разпити като свидетели на много хора, назначени са експертизи, каза тя.

Либерийска фирма е новият собственик на либийския танкер БАДР

Либерийска фирма е новият собственик на либийския танкер БАДР

Няма яснота дали корабът е продаден, или е само прехвърлен на друга фирма

По случая е назначена съдебно-техническа експертиза. По думи на наблюдаващия прокурор Валентина Маджарова резултатите от нея ще бъдат ключови за разследването.

Припомняме, на 7 януари стана ясно, че Либия е решила да задържа всички кораби, акостирали на нейни пристанища, които плават под наш флаг. Това предупреждение бе в отговор на замяната на либийския флаг на танкера "БАДР" с панамски и предаването на управлението на кораба на украински екипаж. Действието е извършено от частен съдебен изпълнител. То е продиктувано от спор между българска компания и Либия, като Панама също е въвлечена в спора.

Действията са извършени с помощта на Българската морска администрация и граничната полиция. Междувременно Панама алармира, че документите, свързващи кораба с панамската страна, са фалшиви. Това е причината Либия да ни обвини в пиратство.

Образувани са две досъдебни производства по случая. Едното досъдебно производство е на Окръжна прокуратура в Бургас срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев. Той е обвинен, че е превишил правата си. Колев обаче посочи, че той не се е качвал на кораба и по време на въвода не е бил в България.

Либия ни обвинява в пиратство, ще задържа наши кораби

Либия ни обвинява в пиратство, ще задържа наши кораби

Заради либийски танкер, задържан в Бургас

По информация на журналиста Георги Милков, историята започва от ноември 2017 г. Тогава танкерът е задържан на пристанище Бургас по искане на българска частна фирма, която твърди, че има стари вземания от Либия.

В началото на март стана ясно, че танкерът е прехвърлен на либерийското дружество "Морган и Ко".