Над 50 пожарникари и полицаи протестираха пред сградата на Народното събрание в столицата. Те за пореден път се събраха и поискаха на първо време промени в Закона на МВР, а от догодина изцяло нов закон и 15% увеличение на основните заплати със задна дата.

Главен комисар Николов с уважение и към протестиращите пожарникари

Главен комисар Николов с уважение и към протестиращите пожарникари

Поддържайки активен диалог, могат да бъдат решени голяма част от проблемите

Днешният протест е породен от факта, че на заседанието на 12 септември между синдикати и МВР отново двете страни не постигнаха никакъв консенсус.
От МВР твърдят, че 15% увеличение на възнагражденията на служителите със задна дата е невъзможно заради законови пречки. Ръководството на министерството посочи, че такова увеличение е възможно евентуално от догодина. Синдикалните организации обаче не са удовлетворени от това и заплашват с още протести, които след 5 януари 2018 г. да станат ежедневни.

Зам.- председателят на СФСМВР Илия Кузманов каза пред журналисти, че не са залагали протестиращите да са много, защото "влизат в икономичен режим" заради това, че се очакват още техни протести. Мястото не е случайно избрано, допълни Кузманов.

Силовият министър се ядосал на думите на пожарникарите

Силовият министър се ядосал на думите на пожарникарите

Нямало как да има ръст на заплатите на полицаите със задна дата

"2015 г. Ние изкарахме на 20 метра от тук в една палатка 44 дни в протест. Имахме определени изисквания тогава. Те са социални, икономически и свързани с физическото оцеляване на нашите членове от ПБЗН. Настоявахме пожарните екипи в България да бъдат от 3-ма души - шофьор и двама бойци", добави Кузманов.

По думите му тогава все пак е имало някакво разбиране и е била приета наредба, която е била отложена за 1 август тази година. Оказало се обаче, че дирекцията не е в състояние да изпълни тази наредба.

Според него политическото ръководство на МВР в последните 2 години, а не сегашното (с изключение на зам.-мин. Красимир Ципов) носи вина. Вследствие на това, че не е бил решен този проблем има недостиг на 190 служители. По думите му 41 участъка на Пожарна безопасност и защита на населението в момента не могат да изпълнят това условие и там служителите продължават да са в състав шофьор или шофьор и боец. "Това би могло да доведе до смъртни случаи", подчерта Кузманов.

Пожарникарите ни сами си купуват защитни облекла втора употреба

Пожарникарите ни сами си купуват защитни облекла втора употреба

Полицаи и огнеборци излизат на протест на Кръстовден

Той признава, че проблемът с дрехите е бил решен, но не изцяло. Във връзка с думите на зам.-мин. Балабанов, че увеличение на заплатите със задна дата не е възможно, Кузманов каза, че ръководството на МВР трябва да даде аргументи за това.

Протестът завърши с демонстрация как се спасява човек с по-малък екип, отколкото е нужен.