На заседание тази вечер Окръжният съд в Монтана издаде постоянна мярка "задържане под стража" на турския шофьор Серкан Чакър /36 г./, който предизвика тежка катастрофа с автобус, при която загина млада жена, а други 11 души бяха ранени, съобщи БНТ.

Катастрофата край Монтана - заради висока скорост
Обновена

Катастрофата край Монтана - заради висока скорост

Шофирал с превишена скорост и изгубил контрол върху камиона

Магистратите мотивираха решението си с това, че катастрофата е тежка, със загинала и пострадали, и разследването е сложно. Те смятат, че шофьорът трябва да остане в ареста, докато бъдат извършени всички необходими експертизи и разпитани всички свидетели. Освен това има реална опасност Чакър да се укрие и да напусне България, ако бъде пуснат на свобода под гаранция, обявиха съдиите.

Трима души остават в тежко състояние след автобусната катастрофа край Монтана

Трима души остават в тежко състояние след автобусната катастрофа край Монтана

Движението по пътя е затруднено. Вадят автобуса от дерето

Серкан Чакър заяви, че не се смята за виновен и предложи да плати 60 000 лева като гаранция, срещу която да бъде освободен под домашен арест. Съдът обаче отхвърли искането му.

Загинал и 12 ранени при автобусна катастрофа между Монтана и Видин

Загинал и 12 ранени при автобусна катастрофа между Монтана и Видин

Автобусът е пътувал от София за Видин и е паднал в дере от височина около 2 метра

В 19.30 ч. на 3 май т.г. Серкан Чакър, който шофирал товарен камион "ДАФ" с прикачено ремарке, предприел рисково изпреварване на главния път Е-79 - между Видин и Монтана, в района на монтанското село Смоляновци. Той навлязъл с голяма скорост в лентата за насрещно движение, а ремаркето му ударило пътнически автобус, движещ се с 18 пътници по линията София-Белоградчик. От удара автобусът излязъл от пътя и паднал в дере. На място загина 21-годишната студентка Иванина Кирилова от Белоградчик, а 11 души са ранени и настанени в болница в Монтана.

Автотехническата експертиза установи, че Чакър се е движел със 100 километра в час при ограничение 70 километра в час в този участък на пътя.