Директорът на Националния институт на правосъдието (НИП) Миглена Тачева се кандидатира за втори мандат без да спази процедурата за прозрачен избор, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС). В заявлението си за участие в процедурата Тачева се позовава на променените по нейно предложение Правила за провеждане на избор на директор на НИП, в които вече има Раздел ІV "Преизбиране за втори мандат". Промените са от 17 март 2021 г. Документът е придружен с отчет за дейността за мандата 2016 - 2021 г.

Припомняме, че Миглена Тачева бе вторият правосъден министър (2007 до 2009) г.от Тройната коалиция, поемайки поста от подалия оставка Георги Петканов. През 2016 г. Миглена Тачева се яви на конкурс за директор на НИП заедно с Драгомир Йорданов, също бивш правосъден министър. 

Шефката на НИП получава служебно втори мандат?

Шефката на НИП получава служебно втори мандат?

От ВКС посочват, че промените са предложени от самата Миглена Тачева

С това заявление тя реално избягва конкурсната процедура за избор на директор на НИП. Според Правилника за организацията на дейността на Института процедурата трябва да се проведе при спазване на принципите на прозрачност, публичност и равен достъп. През 2016 г., когато Тачева печели, процедурата е била прозрачна, уточняват от ВКС.

Според изменените правила при получена оценка най-малко "добра" за постигнатите резултати от настоящия директор за срока на мандата му Управителният съвет може да вземе решение за преизбирането му за още един мандат и не се провежда същинската публична процедура за избор. 

В деня на подаване на заявлението директорът на НИП предложи да бъде свикано заседание на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието на 29 март 2021 г. На заседанието да бъде обсъдена и точката "Избор на директор на НИП за втори мандат по заявление вх. № РД-06-2/17.03.2021 г. от Миглена Тачева - директор на Националния институт на правосъдието за преизбиране" с подточки "Отчет за дейността на Миглена Тачева - директор на НИП и оценяване на постигнатите резултати за мандат 2016 - 2021 г." и "Решение за избор на директор на НИП".

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е и председател на Управителния съвет на НИП, предложи заседанието да бъде свикано за 05 април 2021 г. - само една седмица след посочената от директора на НИП дата.