Въвеждане на наказателна отговорност за магистрати за „затаяване на истина и потвърждаване на неистина", а не само за вещи лица и свидетели, поискаха група от организации, обединени в Гражданска инициатива „Против корупцията, за честно правосъдие и правова държавата".
Представители на различните организации проведоха среща, за да уточнят и избистрят своите предложения към управляващите, които ще бъдат защитени по време на днешното обществено обсъждане на новия Наказателен кодекс в НДК.

Значимостта на Наказателния кодекс почти толкова голяма, колкото и тази на Конституцията, категоричен бе председателят на гражданската инициатива Бойко Никифоров. В нея са включват организации от 9 различни сфери, които имат своите предложения по отношение на законността и правосъдието по време на съдебните процеси, посегателството върху обществена инфраструктура, бездомни животни, зависимостта от наркотици и други.

Не можем да искаме нищо от една държава по отношение на борбата с корупцията, докато магистратите не носят наказателна отговорност за лъжите, които са записани в техните актове, категоричен бе Никифоров.

Не е вярно, че съдиите и прокурорите не могат да лъжат, посочи той. Когато един прокурор или съдия запише нещо в мотивите си, независимо дали е вярно, в затвора може да влезе човек, могат да се отнемат имоти абсолютно безнаказано, поради което Гражданската инициатива ще иска въвеждане на наказателна отговорност за магистрати.

Нито една корупционна практика не може да се осъществи, без да е влязло в сила постановление на магистрат, уточни Никифоров. Всяка измама се финализира чрез решение на съда, добави той.

Основната идеята на организациите е да се заложи в Наказателния кодекс отпадане на давността за престъпления извършени от магистрати. Те искат да бъде записано, че когато престъпление се финализира с подпис на длъжностни лица, това винаги се случва с умисъл.
„Когато няма давност, те ще съобразяват и ще знаят, че дори след 10 години, когато се смени властта или статуквото, от които няма да са зависими, ще могат отново да им се извадят кирливите ризи и да ги съдят", настоя Никифоров.

Той бе категоричен, че подобна мярка е желана и от честните съдии. Те сами настоявали за въвеждане на наказателна отговорност за актовете им по време на процес, за да не могат да им оказват натиск, тъй като са застрашени от затвор.

Сред другите каузи по време на обществения дебат за новия Наказателен кодекс ще бъде промяна на духа на закона, който в момента не защитава хегемонът, а именно обществото, а вместо това се прави от олигарси, политици и банки. Този НК генерира защита на най-големите престъпници - банките, настоя Петьо Хаджиев.
В новите текстове отново липсват параграфи, които да вменят вина на банковите служители, които съзнателно за съсипали хиляди предприятия, добави Мирослав Стойчев от Асоциация на малкия и средния бизнес.