Незаконни са заповедите, с които са арестувани журналистът Димитър Стоянов и придружаващото го лице (адвокат, който е бил на мястото на ареста и също бе задържан - б.р.).

Това постанови Пернишкият административен съд, стана ясно от решенията на съда. Актовете на МВР бяха атакувани пред съда ред чрез адвокат Николай Хаджигенов. Другият арестуван журналист - Атила Биро от румънския сайт Rise Project е пропуснал срока за обжалване.

Съдиите Любомир Луканов и Слава Георгиева описват извършените от МВР нарушения при издаването на отменените заповеди.

АЕЖ: Арестът на журналистите показа притеснителни дефицити в системата на МВР

АЕЖ: Арестът на журналистите показа притеснителни дефицити в системата на МВР

В Демократичното общество разследващата журналистика помага законността

Припомняме, Димитър Стоянов, Атила Биро и придружаващият ги техен познат бяха задържани край радомирското село Егълница на 13 септември вечерта. Биро и Стоянов са оковани в белезници, докато се опитваха да спасят от унищожение документи на консултантски фирми, свързани с голямата строителна компания "Джи Пи Груп".

Вчера, 14 ноември, от Спецпрокуратурата съобщиха за двама служители на "Джи Пи Груп" обвинени за пране на пари.

По-късно от компанията обявиха, че всичките им средства са чисти.

Борисов нареди временното отстраняване на служители покрай разследването на "Бивол"

Борисов нареди временното отстраняване на служители покрай разследването на "Бивол"

Журналистите по това разследване бяха арестувани

"Оспорваната заповед за полицейско задържане е незаконосъобразна и поради издаването й в противоречие с целта на закона... Целта на принудителната административна мярка - задържане за срок до 24 часа, налагана по реда на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР не е да се наложи наказание за установено по категоричен начин престъпление, а да се попречи на уличения да се укрие, да извърши друго престъпление или да осуети наказателно преследване, чрез заличаване на улики на местопрестъпление, укриване на улики или лица - като за всеки конкретен случай на задържане данните следва да бъдат категорично установени, което е изцяло в тежест на административния орган, издател на акта", пише в мотивите на съда.

Ивайло Спиридонов за арестуваните журналисти: Гледаме тъп филм с измислен сценарий

Ивайло Спиридонов за арестуваните журналисти: Гледаме тъп филм с измислен сценарий

Шефът на ГДБОП не каза дали е готвен за главен секретар на МВР

Според съда 7-часовият арест на журналистите противоречи изцяло на същността и предназначението на принудителните административни мерки.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.