Състав на Софийския градски съд (СГС) оправда бившия военен министър Николай Ненчев по обвинението за изтребителите МиГ-29.

Магистратите оправдаха Ненчев за това, че не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на ВВС, както и за подписаните, но неизпълнени договори с РСК МиГ за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29. 

Прокуратурата иска нови справки по делото срещу Николай Ненчев

Прокуратурата иска нови справки по делото срещу Николай Ненчев

Делото бе отложено за втори път

Припомняме, в качеството си на военен министър Ненчев предпочете да подпише договор с полска компания за ремонт на двигателите на изтребителите ни, вместо да изпълни споразумението с руската компанията-производител. 

Българските пилоти летят опасно недостатъчно според ген. Стефан Петров

Българските пилоти летят опасно недостатъчно според ген. Стефан Петров

Пилотите ни летели доста под установените авиационни стандарти

Съдът оправда Ненчев и за обвинението, че е застрашил сигурността и натренираността на пилотите и техните часове във въздуха са намалели.

Според съда часовете нальот на военните ни пилоти са били увеличени. 

Пилотите ни летят на ръба на санитарния минимум

Пилотите ни летят на ръба на санитарния минимум

Авиацията ни се намира в тежко положение според генерал Петьо Мирчев

В хода на делото съдът установил, че договорът с Полша бил изгоден по три основни показатели: първо - качество и срок; второ - цена; третото - гаранции и срок на годност.

"Струва ми се, че този процес не беше толкова насочен срещу мен, а този процес беше насочен към всеки следващ министър на отбраната, който много строго трябва да се придържа към конкретни правила. И ако не се придържа към тези правила, ще стигне до съдебната фаза, както и аз". Това коментира бившият военен министър Николай Ненчев пред журналисти, след като чу оправдателната присъда.

По думите му всичко това, което се случило през изминалите три години, се случва в европейска България, която е член на НАТО и която би следвало да спазва своите ангажименти към съюзниците си.

"Страхувам се, че начинът, по който процедира и се действа чрез прокуратурата е много опасен за българската демокрация, за българската атлантическа перпектива", посочи бившият военен министър.

На въпрос дали го е изплашила констатацията, че българската армия наследява лошо състояние и какво трябва да се направи оттук нататък, Ненчев заяви, че е бил готов на всички в процеса за модернизация на българската армия не заради себе си. Той винаги е считал себе си за изключително силен човек, съдебният процес не го безпокоял, но предизвикал огромно напрежение сред семейството му. 

Руски самолети не са навлизали във въздушното ни пространство, докладва Ненчев

Руски самолети не са навлизали във въздушното ни пространство, докладва Ненчев

Всяко вдигане на нашите изтребители намаляват ресурса им, каза министърът

Ненчев подчерта, че ако присъдата срещу него е била осъдителна, нямало да я обжалва. Бившият военен министър помоли журналистите да задат въпросите на настоящия министър на отбраната (Красимир Каракачанов - б.р.) защо руските изтребители навлизат в границите на българското военно въздушно пространство, без предварително оповестен летателен план. "Защо навлизат в тази зона с изключени транспондери? Аз окачествявам това като тероризъм", обяви Ненчев.

Той подчерта, че е защитил българския национален интерес. Това, че е нарушил интереса на РСК-МиГ или на която и да е чужда компания, въобще не го интересува. Ненчев посочи, че не би следвало да има съмнения по юридическата фактология по делото, но докато прокуратурата е тук винаги има опасност. Според него е имало огромен натиск върху участниците в съдебния процес и това не подлежало на съмнения.

Ненчев благодари преди всичко на медиите, тъй като направили процеса публичен. Той припомни, че през 1947 г. е бил осъден Никола Петков - лидер на обединената демократична опозиция, но нямал възможността за свободна изява от страна на медиите. Спомнил си още за стотици и хиляди случаи на тежко репресирани български граждани, които също са нямали възможността да се изявят пред медиите.

Ненчев подчерта, че е стигнал до сегашната ситуация въз основа много силната си вяра и вътрешната си убеденост. По време на мандата си бил подложен на натиск и репресии, но не се подал на тях. "Ако днес бях в същата позиция си позиция, като по време на мандата, щях да постъпя по абсолютно същия начин", допълни Николай Ненчев.

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд (САС) в 14-дневен срок.

Припомняме, според обвинението, Софийска градска прокуратура е установила, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО "РСК МиГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666/ лева.

Вместо тези договори да бъдат изпълнени, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник - Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО "РСК МИГ".

Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

От това деяние са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е през 2015 г. нальота на пилоти от ВВС на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност, гласи обвинението.