Съдът отправя въпрос към Министерство на отбраната дали и кога руски самолети са навлизали в българското въздушно пространство.

В рамките на процеса за ремонта на нашите изтребители МиГ-29, по който подсъдим е бившият военен министър Николай Ненчев. Той разкри, че е имало навлизане на руски самолети в българското военно въздушно пространство.

След изявлението му от прокуратурата поискаха веднага с допълнителни писма няколко институции, да отговорят на въпросите кога и по какъв начин му е било докладвано на подсъдимия за конкретни навлизания в българското въздушно пространство.

От думите на Ненчев стана ясно, че той е бил информиран в самото начало на мандата си като министър на отбраната, затова и съдът разпореди такава информация бъде изискана за периода от септември 2011 до края на периода на министерстването на Ненчев.

По време на днешното съдебно заседание по делото Ненчев свидетелства и че за ремонта на двигателите по лично негова инициатива е направил консултации с всяка една парламентарна група, за да потърси тяхната подкрепа и я е получил.

Прокуратурата иска да знае и кое длъжностно лице е докладвало на Ненчев за изпълнение на договорите с РСК МиГ за ремонта на самолетите и възможността Полша да ремонтира двигателите на изтребителите.

Припомняме, последното съдебно заседание срещу Ненчев в края на месец февруари беше отложено с мотив, че е необходима допълнителна информация от Министерство на отбраната за условията по ремонта на двигателите на изтребителите.

Николай Ненчев на разпит по още едно обвинение

Николай Ненчев на разпит по още едно обвинение

За броя на излитанията ни срещу руската стратегическа авиация и изразходваното гориво

Процесът срещу Николай Ненчев тръгна в края на месец февруари 2017 г. Според обвинението, министър Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък.

По делото свидетелстваха и двама президенти на страната - Румен Радев и Росен Плевнелиев.