Апелативният съд във Варна потвърди оправдателните присъди на двамата строителни надзорници по дейностите за ремонт на хотел "Вероника" в курортен комплекс "Слънчев ден", съобщава БНТ.

Делото се разглежда за трети път, след като Върховният касационен съд повторно отмени решението на Апелативния съд в частта, с която бяха оправдани Валентин Пенчев и Виолета Ганева.

Основният аргумент на защитата през всички фази на процеса беше, че инцидентът е станал не по време на строителство, а при подготвителни дейности, които строителният надзор не контролира.

Присъдите спрямо останалите четирима обвинени - Георги Георгиев, Пламен Николов, Валентин Тонев и Мехнур Манав, са влезли в сила.

Шестима с присъди за смъртта на 4-та работници от падналия хотел "Вероника"

Шестима с присъди за смъртта на 4-та работници от падналия хотел "Вероника"

Потвърдиха оправдателната присъда на координатора по здравословни условия на труд

Припомняме, на 7 април 2015 г. старата сграда на хотел "Вероника" се срути в комплекса "Слънчев ден". При инцидента загинаха четирима работници - Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов.

След инцидента стана ясно, че от ДНСК имало забрана да се влиза в сградата на хотела.

Първоначално бяха обвинени двамата технически ръководители и координаторът по здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител -"Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп" ООД. Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг" ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

Месец по-късно проверка на ГИТ установи 43 нарушения по случая с рухналия хотел "Вероника".

Прокуратурата протестира срещу присъдите по делото за рухналия хотел "Вероника"

Прокуратурата протестира срещу присъдите по делото за рухналия хотел "Вероника"

Само един от седемте обвиняеми получи ефективна присъда