Майката на прегазената на пешеходна пътека 20-годишна Лора не е съгласна с мотивите на Върховния касационен съд (ВКС) за присъдата на извършителя. Пред Нова телевизия Нели Петрова коментира, че с тези мотиви съдиите взимали правата на пешеходците. Тя е убедена, че същите мотиви ще бъдат използвани и за решаването на други дела.

Припомняме, миналата седмица ВКС излезе с решение, с което намали присъдата на моториста Диян Станчев, който убил на пешеходна пътека Лора Казанджиева. Присъдата бе намалена от 2 години и половина на две години. Станчев е лишен и от правото 4 години да управлява МПС.

Експертизата показва, че мотористът е помел момичето с близо 90 км/час. Върховните съдии смятат, че за случилото се вина има и Лора, тъй като не се била огледала. Тя не била преценила и скоростта на моториста.

От година и половина майката на Лора – Нели Петрова, е депутат от парламентарната група на ГЕРБ. Тя отбелязва, че на мястото на трагедията има знак за пешеходна пътека и знак за ограничение на скоростта от 50 км/час. Самият Диян Станчев бил признал, че знае, че там има пешеходна пътека. В деня на произшествието той бил видял как Лора и младежите с нея пресичат. Впоследствие се отказал от тези показания. Петрова смята, че това е станало по съвет на защитниците му.

В мотивите на съдиите било изтъкнато дело от 1977 година. Майката на Лора коментира, че тогава в градовете нямало пистови мотори и такова движение.