Апелативният съд в Бургас потвърди доживотната присъда без право на замяна за убиеца на 7-годишното момиченце от село Сотиря, съобщава bTV.

Днес присъдата беше потвърдена на втора инстанция, след като през юли Мартин Трифонов я обжалва.

Срокът за повторно обжалване, този път пред Върховна касационна прокуратура, е 15 дни.

Адвокатът на семейството на Кристин Сиво Сивов заяви, че и днес в съдебната зала убиецът е поискал намаляване на присъдата.

Припомняме, 7-годишната Кристин беше изнасилена и зверски убита на 15 август миналата година. Обвиняемият направи пълни самопризнания, а майката на убитото дете настоя той да получи доживотен затвор.

Убиецът от Сотиря обжалва доживотната си присъда

Убиецът от Сотиря обжалва доживотната си присъда

Делото на втора инстанция е насрочено за 14 юли

Тогава адвокат Марин Марковски прогнозира, че заради направените самопризнания съдът ще намали присъдата на Трифонов на 30 години затвор.

Поради тази причина близките на детето започнаха подписка за промяна в закона, според който самопризнания при тежко престъпления намаляват присъдата, а кметът на Сливен Стефан Радев призова депутатите да подкрепят искането за такава промяна.

През септември 2019 г., депутатите подхванаха три проекта за промяна на съкратеното съдебно следствие.

В края на януари тази година Сливенският съд даде на убиеца на детето най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна за убийство по особено жесток начин, опит за изнасилване и блудство. На майката, бабата и дядото на детето осъденият трябва да заплати общо 600 000 лв. за нанесени неимуществени вреди.

Доживотен затвор без право на замяна за убиеца от Сотиря

Доживотен затвор без право на замяна за убиеца от Сотиря

Присъдата подлежи на обжалване