Осъденият за убийството на 7-годишната Кристин от Сотиря - Мартин Трифонов, обжалва присъдата си, съобщава bTV.

Припомняме, в края на януари Сливенският съд му даде най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна за убийство по особено жесток начин, опит за изнасилване и блудство. На майката, бабата и дядото на детето осъденият трябва да заплати общо 600 000 лв. за нанесени неимуществени вреди.

Делото на втора инстанция е насрочено за 14 юли. То ще се гледа в Апелативния съд в Бургас.

Въпреки направените от 21-годишния мъж самопризнания, законова поправка елиминира възможността той да получи намалена присъда.

Доживотен затвор без право на замяна за убиеца от Сотиря

Доживотен затвор без право на замяна за убиеца от Сотиря

Присъдата подлежи на обжалване

През февруари служебният защитник на Трифонов - адвокат Дойчин Дойчев, обяви, че ще обжалва присъдата на клиента си. Тогава обаче той отказа да представи мотивите за обжалването.

Няколко дни по-късно близките на убитото дете организираха протест срещу обжалването на присъдата за убийството. Насрочването на дата отне почти половин година.

Припомняме, 7-годишната Кристин беше изнасилена и зверски убита на 15 август. Обвиняемият направи пълни самопризнания, а майката на убитото дете настоя той да получи доживотен затвор.

Тогава адвокат Марин Марковски прогнозира, че заради направените самопризнания съдът ще намали присъдата на Трифонов на 30 години затвор.

Поради тази причина близките на детето започнаха подписка за промяна в закона, според който самопризнания при тежко престъпления намаляват присъдата, а кметът на Сливен Стефан Радев призова депутатите да подкрепят искането за такава промяна.

През септември, депутатите подхванаха три проекта за промяна на съкратеното съдебно следствие.

Протест срещу обжалването на присъдата за убитото дете в Сотиря

Протест срещу обжалването на присъдата за убитото дете в Сотиря

Роднини и граждани от цялата страна се събраха в Сливен