Районният съд в Пазарджик определи "домашен арест" на Лазар Влайков, с чийто пистолет смъртоносно бе прострелян собственика на заведение в с. Виноградец по време на празненство миналата седмица, съобщи БТА.

Според съда Влайков е с чисто съдебно минало, няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Прокуратурата поиска постоянна мярка "задържане под стража". Прокурорът Васил Малинов посочи, че според показанията на 6-годишното момче, за което се твърди, че е възможно да е произвело изстрела, има основания да се смята, че именно Влайков му е дал пистолета. Защитата на задържания оспори твърденията на обвинението.

За втори път задържаха шефа на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков
Обновена

За втори път задържаха шефа на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков

Все още не е ясно кой точно е произвел смъртоносния изстрел

Определението на Районния съд може да се обжалва пред Окръжен съд - Пазарджик.

Припомняме, това е втори арест за бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Веднага след инцидента той бе задържан, но след това освободен без обвинение.

Вчера Държавното обвинение отново задържа за 72 часа Влайков. Той беше обвинен за това че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант "Градина" не е взел необходимите мерки за сигурност и от това е последвало причиняване смъртта на мъжа.

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова поясни на пресконференция в Пазарджик, че задържаният е нарушил грубо законите - чл. 60 от Закона за огнестрелните оръжия, боеприпасите и пиротехническите изделия забранява носенето на огнестрелно оръжие на публични места и при употреба на алкохол и наркотични вещества.

Доказано е, че става дума за непредумишлено убийство, престъпление, за което се предвижда наказание до 10 години затвор, заяви Румяна Арнаудова. Назначени са експертизи, които за момента не са готови.
Няма съмнение, че Влайков е употребил алкохол преди инцидента, тъй като тестът с дрегер е отчел 0,76 промила, уточни Арнаудова. Тестът му за наркотици е бил отрицателен.

Дъщерята на убития във Виноградец: Не детето, а Влайков е стрелецът

Дъщерята на убития във Виноградец: Не детето, а Влайков е стрелецът

Детето дори не е било на мястото...

Преди това с разпореждане на главния прокурор делото за стрелбата и убийството във Виноградец бе преместено от Пазарджик в Пловдив, заради опасения на близките на жертвата, че Лазар Влайков може и този път да използва връзките си с районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров.

Според Румяна Арнаудова обаче първата телефона разпечатка показва, че разговор между Влайков и районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров не е имало. Ще се проверява и интернет комуникацията.

Все още обаче не е ясно кой точно е произвел смъртоносния изстрел.

Както и преди години, така и сега Лазар Влайков бе изключен от партия ГЕРБ след инцидента, а и напусна общинския съвет в Септември.

През 2012 г. Лазар Влайков стана известен след побой. Той бе задържан след като нанесе няколко порезни рани с нож на 40- годишен мъж от Пазарджик. Двамата се спречкали на пътя между селата Бошуля и Карабунар. Спорът е бил заради включени дълги светлини.

През 2015 година обаче той отново става общински съветник от листата на ГЕРБ, като и към момента е председател на Общинския съвет в Септември.