Близо два часа и половина състав на Софийски градски съд разпитва четирима свидетели по делото срещу бизнесмена Христо Ковачки.

В съдебната зала не се явиха други трима, но въпреки това съдът не отложи делото.

Припомняме, Ковчаки е обвиняем в данъчни престъпления за над 16 млн. лева в периода 2005-2008 г. Измамите са били извършени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен данъчен кредит.

Разпитаните днес Гергана Гончева, Милен Блажки, Галя Иванова-Тодорова и Минка Стойчева са търговски представители на фирмите на Ковачки. Четиримата разказаха как се е осъществявала координацията между фирмите на бизнесмена и други търговски дружества.

Гергана Дончева заяви, че е отговаряла за административната, производствената и търговска дейност на една от фирмите на Ковачки.

Тя посочи, че го познава лично. Господин Ковачки е зает човек, но винаги, когато е имал желание и възможност, съм го осведомявала лично за доставяните машини и оборудване, заяви Дончева.

Тя е категорична, че към фирмите МПОКС и „Топ-интернешанъл" са извършени всички плащания и няма задължения към тях. С тези две фирми в периода 2005-2008г. са били сключвани по няколко рамкови договора, в които са се уточнявали цената, условията и мястото за доставка на оборудването.

Договорите за доставки са варирали на различна стойност - от 20 000 до 200 000лв., стана още ясно от думите й.

Милен Блажки заяви от своя страна, че е търговски представител на дружествата „ЕЛ ЕМ Импекс, „Щайн" и "МАХ-2003" .

Според показанията в същия период (2005-2008г.) са сключвани договори за доставка и продажба на около 10 000 артикула хранителни стоки, битова химия, цигари, алкохол за търговска верига „Европа".

Минка Стойчева заяви пред съда, че е главен счетоводител на фирма „Нова Деница" в Габрово. Към момента фирмата се занимава с търговия с мебели.

Тя добави, че не познава лично Ковачки. Стойчева дори не знаеше кой е собственик на фирмата.

Главната счетоводителка е отговаряла за изпращането на счетоводни документи, социални осигуровки и декларации до главния офис на всички фирми на Ковачки  в индустриална зона „Орион" в София.

Съдът наложи глоба на двамата неявили се свидетели - Тони Николов и Васил Лозанов и постанови те да бъдат принудително доведени на 31 март в съда.

 Третата неявила се на днешното заседание свидетелка Радостина Димова е представила болничен лист и ще бъде призована за следващото заседание на делото на 8 април.