Срещу гаранция от 10 000 лв. Пловдивският апелативен съд пусна на свобода джигита Иван Янакиев, предава кореспондентката на БНР.

Припомняме, че на 18 декември Янакиев блъсна с „Хамър”-а си и уби 70-годишния Никола Лазаров. Миналата седмица Пазарджишкият окръжен съд го освободи срещу гаранция от 3000 лева. Прокуратурата обаче протестира решението на пазарджишките магистрати и мярката на Янакиев днес бе гледана от Пловдивския апелативен съд.

В Пазарджик вчера се проведе и протест с искане за справедливо наказание за Янакиев и като цяло за убийците на пътя.

Прокуратурата е поискала домашен арест за Иван Янакиев. Според магистратите обаче това се приравнява по тежест с арест в следствието.

Гаранцията му бе увеличена от 3000 на 10 000 лева заради множеството инциденти и нарушения на пътя, които джигитът е извършил. След като заплати сумата, той ще излезе на свобода. Решението на пловдивските магистрати е окончателно.

Адвокат Христо Мишев коментира, че са доволни, защото съдът е приложил закона. Майката на Иван обвини журналистите, че искат да изкарат сина й убиец. Тя твърди, че всеки може да сгреши. Освен сина й, вина имал и загиналият пешеходец, тъй като изскочил внезапно на платното и не бил на пешеходна пътека.

Синът на убития коментира, че съдът е приложил закона, но законите ни са калпави. Той обвини майката на Иван за това, че му е дала „Хамър”-а си, след като шофьорската му книжка била отнета заради наркотици.

Еленко Лазаров е категоричен, че баща му не се е хвърлил под джипа, защото не е самоубиец.