Съюзът на съдиите е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов заради изказвания на министър Цветан Цветанов.

Според съюза, няколко изказвания на Цветанов директно внушават недоверие в българското правораздаване, манипулират общественото мнение чрез изразяване на оценки и квалификации, а не чрез представяне на всички факти и представляват недопустим натиск върху дейността на съда.

Като пример от организацията посочват думи на министър Цветанов по казуса "Чората" - за това, че МВР е събрало "безспорни" доказателства срещу лица, заловени при действително впечатляващи полицейски акции.

Съдиите обаче обръщат по-голямо внимание на думите, че "няма съд в Европа, който да не осъди тези лица на възможно най-високата присъда, която могат да получат" и интервю на министъра, в което той казва, че "съдът е съпричастен към всички тези убийства, които ставаха през тези години".

"Считаме, че оспорването на всяко от многобройните изявления на министъра на вътрешните работи не носи обществена полза, както защото ни отклонява от основната ни дейност по делата, така и защото институционалните противоречия задълбочават кризата на държавността и доверието не само в съда, но и в МВР", се посочва в писмото.

"Затова не искаме да обсъждаме въпроса колко от споменатите убийства имат разкрит извършител или са внесени в съда с обвинителен акт", пишат още съдиите.

Обръщайки се към премиера, съдиите пишат: "Подобна свобода на изразяване срещу независимата съдебна власт представителите на изпълнителната власт не притежават. Тяхната висока държавна отговорност е друга и част от нея е да не подриват устоите на държавността, включително като рушат авторитета на правосъдието".

Проблемите на съдебната власт няма да бъдат решени чрез накърняване на нейната независимост от страна на изпълнителната власт, пише в позицията.

Постигането на надмощие на изпълнителната власт над съдебната чрез средствата на политическата реклама за въздействие върху общественото мнение, които не боравят с професионални аргументи, създава предпоставки за авторитарно управление и за грубо погазване на правата на гражданите, добавят съдиите.

Те призовават премиера да настоява висшите представители на изпълнителната власт да се въздържат от публични коментари по определени дела.

При липса на диалог и разбиране от страна на изпълнителната власт от Съюза на съдиите в България заявяват, че ще се обърнат за съдействие към Европейската комисия и международната съдийска общност, за да се осъществи "мониторинг" от Консултативния съвет на европейските съдии и от Международната асоциация на съдиите върху ситуацията, в която правораздава българският съд.