Десет от Съдийската колегия на ВСС поискаха оставката на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Повод за искането е позицията му, публикувана в понеделник, в която призовава колегите си да побързат с решението на "такъв елементарен" юридически казус.

Днес десет от членовете на Съдийската колегия на ВСС излизат с контрапозиция, в която посочват, че Лозан Панов не е достоен да носи и съдийската тога. Според тях неговото обръщение е недопустимо.

Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към съдиите, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работа. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние", се казва в позицията на 10-те от Съдийската колегия.

ВКС ще побърза с казуса "Полфрийман"

ВКС ще побърза с казуса "Полфрийман"

Лозан Панов призова Младен Маринов да освободи австралиеца

Те правят забележка и на Панов, че висящи дела не се коментират, а да се правят внушения за "беззаконие и произвол", когато казусът е висящ пред съда и се очаква произнасяне по него, е тотална загуба на "професионално достойнство на тогата".

Според тях казусът "Полфрийман" не е първият, по който към ВКС е отправено искане, "но със сигурност е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава". 

"И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" не от кого да е, а от председателя на съда, заявяват подписалите се Магдалинчев, Мавров, Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков.

Съдиите, освободили предсрочно Полфрийман: Няма основания той да е в Бусманци

Съдиите, освободили предсрочно Полфрийман: Няма основания той да е в Бусманци

В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат

Те призовават председателя на ВКС също да поеме своята отговорност.

"С обръщението си, поставено на интернет-страницата на Върховния касационен съд, Председателят му не само напусна пределите на закона и етичните норми, но демонстрира всички онези подходи за всяване на страх и подчинение, които в ред свои речи публично заклеймява. Призоваваме Председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест", завършва недвусмислено позицията.

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Главният прокурор уверил, че националността няма никакво значение