Районната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 25-годишно момче за уговаряне на футболни срещи.

Според обвинението, в съучастие с неустановено лице, 25-годишният обвиняем е предложил на други футболисти да получат облага, която не им се полага, като в замяна те трябвало да повлияят на развитието на спортно състезание - футболна среща.

Деянието е извършено по отношение на повече от две лица, които били участници в състезанието. Те нямали навършена 18-годишна възраст.

Изяснено е, че до 2015 г. обвиняемият Иван С. бил активен футболен състезател. През същата година на мобилния му телефон се обадил непознат мъж и му предложил да се срещнат в град Пловдив, за да си говорят за футбол. Иван С. се съгласил. На срещата при него отишъл млад непознат мъж, които му разяснил, че иска от него да участва в схема за манипулиране на мачове на отбора, в който играе. За целта обвиняемият трябвало да привлече и други свои съотборници. След като изслушал предложението, обвиняемият категорично отказал да се включи в подобно начинание и си тръгнал.

В началото на месец октомври 2016 г. обвиняемият Иван С. отново получил обаждане по мобилния телефон от непознато за него лице, което пожелало да се срещнат и да говорят за футбол. Той отново се съгласил. На срещата дошли двама непознати мъже, като единият от тях бил същия, с който се били видели през 2015 г. Двамата непознати провели разговор с обвиняемия, от който станало ясно, че искали от него да намери няколко футболисти от юношеския отбор (до 19 г.) на ПФК "Локомотив"-Пловдив, които щели да участват в предстоящия на 5 октомври 2016 г. мач от шампионата на горепосочения отбор с ПОФК "Ботев"-Враца.

Двамата непознати искали от обвиняемия да предложи на няколко футболисти по 1000 евро, за да бъде манипулиран резултата от футболната среща. За "услугата" двамата обещали на обвиняемия Иван С. да получи "възнаграждение, от което ще остане доволен".

Обвиняемият Иван С. разговарял с трима футболисти от отбора, които категорично отказали да участват в манипулирането на футболната среща. Младежите веднага съобщили на своя треньор. По-късно е била уведомена полицията.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.