Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд гражданин на Латвия по обвинение за пране на пари, придобити чрез компютърна измама. Към момента 28-годишният Янис Ч. се намира във варненския затвор.

Установено е, че латвиецът е извършвал престъплението във Варна, в периода от 30 ноември до 7 декември 2016 година. Той пристигнал на летището в морската столица на 23 ноември миналата година и регистрирал фирмата "Сиа аболинс" ЕООД със седалище в кв. "Чайка". Адресът бил предоставен на латвиеца от жена на име Вася. След това подсъдимият разкрил няколко банкови сметки, по които двамата му съучастници трябвало да преведат парични суми така, че произходът на средствата да изглежда законен. Латвиецът нарочно сменял хотелите, за да не се налага да бъде регистриран в тях.

На 30 ноември чужденецът внесъл 20 лева по открита фирмена сметка на дружеството му във варненски клон на банка. Сключил и договор за on-line банкиране, но фирмата му не развивала никаква дейност. Целта на съществуването ѝ била да се използват фирмените сметки за превод на пари. Така на 7 декември по сметката на "Сиа аболинс" ЕООД постъпила сумата от 79 885 лева, преведена от банковата сметка на бургаско училище.

Арестуваха латвиец, опитал да присвои 80 хил. лева от бургаско училище
Обновена

Арестуваха латвиец, опитал да присвои 80 хил. лева от бургаско училище

На 7 декември 30-годишният мъж е изтеглил 2000 лева

Точно по време на превода системата за интернет банкиране на основното училище в Бургас блокирала, като на монитора излязло съобщение "Профилактика на системата за 2 часа". Съобщението било фалшиво и направено с цел директорът и счетоводителят на учебното заведение да бъдат възпрепятствани да проверят наличностите по сметката си. И така докато на екрана се виждало въпросното фалшиво съобщение за профилактика, на компютрите били монтиран зловреден софтуер - вирус. Служителите на обслужващата банка също били подведени, че в училището се извършва интернет банкиране. Така по сметката на фирмата на латвиеца постъпила сумата, а като основание за превода било посочено платежно нареждане по фактури. Латвиецът получил и СМС от банката, че по сметката е била преведена съответната сума.

Още съшият ден латвиецът изтеглил сумата от 2 000 лева. Той се опитал да изтегли и останалата част от парите, но от банката му обяснили, че е необходима предварителна заявка. Тогава подсъдимият и въпросното лице Вася посетили обменно бюро, където Янис поискал да закупи евро за 70 000 лева чрез интернет банкиране.

През това време в бургаското училище провели разговор с обслужващата ги банка и така разбрали, че изписаното на монитора съобщение за профилактика било фалшиво. Служителите на банката установили, че електронният подпис на учебното заведение не е бил използван и че извършената транзакция не е правомерна. От училишето оспорили превода.

В опита си да изтеглят парите по възможно най-бързия начин латвиецът и лицето Вася посетили и друг офис на банката. Тогава Янис открил нова фирмена сметка. По инструкция на банката обаче латвиецът е бил забавен докато на място пристигнат органите на реда. Полицаите задържали мъжа и срещу него започнало наказателно производство за пране на пари, получени чрез компютърна измама.

Предстои делото срещу латвиеца да бъде насрочено за разглеждане в Окръжния съд във Варна. За подобно деяние законът предвижда наказание "Лишаване от свобода" за срок от 3 до 12 години и глоба на стойност от 20 000 до 200 000 лева.