И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предлага на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на прокурор Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура.

Искането е изготвено въз основа на доклад от цялостна проверка, извършена от екип от прокурори от Върховната прокуратура и Апелативна прокуратура-София, на работата на държавния обвинител в периода 30.06.2021 г. - 28.06.2024 г.

При ревизията са проверявани всички неприключили досъдебни производства и преписки, с които Петров е бил ангажиран, както и спрените досъдебни производства, които е наблюдавал. Резултатите сочат, че е допуснато неоправдано забавяне на дела, липса на ритмичност и интензивност при извършване на процесуално-следствените действия и на контрол спрямо разследващите органи за законосъобразно и своевременно провеждане на разследването.

Установено е, че по редица досъдебни производства Петров не е осъществявал ефективно ръководство и надзор над разследването. При проверката на едно от делата е установено целенасочено поведение на прокурора за заобикаляне на изискването на закона за случайно разпределение на преписките и делата. Впоследствие е било образувано досъдебно производство, по което е привлечен обвиняем и той е бил задържан за 72 часа, без да има основания за това.

Сарафов командирова прокурора Димитър Франтишек в Смолян

Сарафов командирова прокурора Димитър Франтишек в Смолян

За три месеца

При друго досъдебно производство, свързано с пране на пари, са извършвани процесуални действия, които са следствие на "изключително неправилна, тенденциозна и незаконосъобразна оценка на факти и обстоятелства", което е довело до невъзможност да се предприемат определени законосъобразни действия от друг наблюдаващ прокурор.

От описанието на допуснатите пропуски от страна на Петров обаче не става ясно за кои дела става въпрос.

Проверката е констатирала, че Петров е наблюдавал 41 досъдебни производства, разследването по които не е приключило. При част от тях е установено забавяне и неритмичност на разследването, ръководено от Петров в качеството му на наблюдаващ прокурор.

При 17 от досъдебните производства не са спазени правилата за своевременно изготвяне на искане за удължаване на срока за разследването, като по две от производствата Петров не е изготвил изобщо искане за удължаване на срока за разследване, въпреки че е бил сезиран с такова предложение от разследващия орган.

Посочва се, че Димитър Франтишек Петров е наблюдавал 83 спрени досъдебни производства. Проверяващият екип е установил редица допуснати нарушения - по 41 от тях Петров не е изисквал информация от органите на полицията за предприетите оперативно-издирвателни мероприятия и резултатите от тях или такава информация е изисквана еднократно.

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода

Заради несъставомерност на деянието и допуснати процесуални нарушения

Искането, изпратено до ВСС, съдържа подробните констатации на ревизиращия екип, събрани в близо 80 страници. Подчертава се, че натовареността на прокурор Димитър Петров през периода 30.06.2021 г.- 28.06.2024 г. не е била прекомерна и не е представлява пречка за добросъвестно изпълнение на служебните му задължения.

Сарафов посочва, че с липсата на ефективно ръководство и надзор над разследванията и допуснатото забавяне заради бездействие на Димитър Петров са допуснати дисциплинарни нарушения съгласно Закона за съдебната власт.

Припомняме, Петров беше шеф на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ беше преназначен в СГП.

Проверката спрямо него беше разпоредена от главния прокурор Борислав Сарафов след ареста и обвинението на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

През юли Петров беше командирован за три месеца в Районната прокуратура в Смолян.

Името на магистата е свързвано и с казуса "Осемте джуджета", по което на Петър Петров - Пепи Еврото все пак бе повдигнато едно обвинение. Срокът на проверката обаче не обхваща работата на този прокурор по разследването на АКФ, което е от 2020 г. и е за минали периоди.