България получи нови препоръки от Съвета на Европа относно възможността за разследвание на главния прокурор, съобщава БНТ.

Ръководителят "Човешки права" към Съвета Кристоф Поарел е изпратил нови писма, свързани с подготвяните промени в българското законодателство за разследване на обвинител №1.

Той посочва, че в предложенията има положителни неща. Те обаче не били достатъчни и това можело да бъде временен механизъм.

Съветът на Европа предлага да се предвидят по-ясни правила за подбор на специалния прокурор. Като недостатък се отчита предложението само членове на прокурорската колегия да издигат кандидатури.

Венецианската комисия: Странно е създаването на прокурор, разследващ главния
Обновена

Венецианската комисия: Странно е създаването на прокурор, разследващ главния

Подобна фигура не била част от световната практика

Посочва се и че трябва да се предвиди възможност разследващите от МВР да работят под ръководството на специалния прокурор по разследвания срещу главния прокурор, а след края на мандата специалният прокурор да може да стане съдия.

Поарел е на мнение, че специалният прокурор трябва да разследва и заместниците на главния прокурор, а отказите за образуване на наказателно производство да подлежат на съдебен контрол.

От Съвета на Европа препоръчват да има правила за заместване на специалния прокурор, ако той временно не може да изпълнява функциите си, както и ясни правила за отстраняване на главния прокурор.

Ахладова не знае какви са притесненията на ЕП за избора на тримата големи у нас

Ахладова не знае какви са притесненията на ЕП за избора на тримата големи у нас

В никоя европейска държава няма фигура на разследващ главния прокурор прокурор

Припомняме, в началото на декември ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1. Законодателната инициатива цели да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

Очакванията са прокурорът, който да разследва главния прокурор, да бъде избран от март 2021 г.

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Прокуратурата обаче не приема да има отделен прокурор, разследващ главния.

В началото на януари пък Венецианската комисия определи идеята като "странна".

Гешев: Терминът независим прокурор е обиден за прокуратурата

Гешев: Терминът независим прокурор е обиден за прокуратурата

Препоръките на Венецианската комисия не са задължителни, смята новият главен прокурор