Министерството на културата само преди седмица е върнало искане за разрушаването на бившето кино "Възраждане", съобщава Нова телевизия.

Искането постъпило в Националния институт за недвижимо културно наследство.

Беше внесена част "електро", която превежда преместване на кабели на трафопост за изграждане на нов, но заедно с това се цитираше разрушаване на сградата - това нещо не е нормално и за ова върнах преписката, обясни директорът на Института арх. Петър Петров.

Подробният устройствен план на София позволява на мястото да бъде издигната висока сграда, каквото инвестиционно намерение собственикът има от години. Тъй като имотът е паметник на културата обаче, това спира събарянето му. Контролът за опазването на паметника на културата е в ръцете на СО, откъдето са дали редица предписания на собственика.

Кметът на район "Възраждане" Савина Савова заяви, че във връзка с констатациите на комисията, че частично не са извършени указанията за обезопасяване на сградата, това е една от причините, довела до възможността да възникне пожар в нея.

Арестуваха клошар за пожара в бившето кино "Възраждане"

Арестуваха клошар за пожара в бившето кино "Възраждане"

Разследват дали 53-годишният мъж е подпалил сградата неволно или умишлено

От Дирекцията за национален строителен контрол обаче откриха пропуски в работата на Столичната община.

Шефът на ДНСК арх. Влади Калинов подчерта, че в Закона за културното наследство е записано, че в пет администрации в България би трябвало да се създаде съответната структура, която да се грижи за паметниците на културата. При последната проверка на Столична община обаче е било установено, че такава няма.

От СО посочиха, че законът е спазен и съгласно него има създаден Обществен експертен съвет за закрила на културното наследство на територията на столицата.

Все още се разследва дали пожарът е бил причинен случайно или умишлено.

По неофициална информация задържаният за пожара клошар е живял в сградата през последните два месеца.

Припомняме, на 9 ноември сградата, в която последно се помещаваше чалгаджийницата "Син Сити" пламна. Огънят е тръгнал от покрива. От 2016 години сградата не се използва активно, както и не се поддържа, въпреки че е културно-исторически паметник и би трябвало да е под специална защита.

За дни можело да се върне статутът на бившето кино "Възраждане"

За дни можело да се върне статутът на бившето кино "Възраждане"

Ако собственикът не е предприел предписаните действия до година, да се премине към принудителен ремонт, предлага Чобанов

Ако собственикът не е предприел предписаните действия до година, да се премине към принудителен ремонт, предлага Чобанов

По-късно министърът на културата поиска незабавна промяна в закона.

Не закъсня и реакцията на Столична община, която глоби собственика на сградата с 200 000 лв.

Това не е първи пожар в сградата на бул. "Христо Ботев". През март 2017 година тя също горя и още тогава бяха изказани подозрения, че пожарът не е случаен, тъй като има интерес от инвеститори за построяването на многоетажен и луксозен хотел.

В последните години в България много сгради - паметници на културата бяха опожарени. Такива бяха случаите с Царските конюшни в София и Тютюневите складове в Пловдив.