Националната асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ) внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за фалшифицирани зони по НАТУРА 2000 в Калиакра.

От "Българско Черноморие" сезират Цацаров за подменени местостообитания

От "Българско Черноморие" сезират Цацаров за подменени местостообитания

Според тях промените били от Световния фонд за дивата природа - WWF

Според сигнала НАБЧ има основателни подозрения, че второто преработено издание от 2009 година на "Ръководството за определяне на местообитанията от европейска значимост в България" е било неправомерно подменено. 

Асоциацията, защитаваща българското Черноморие, посочва виновника за фалшифицираните зони. Неправомерното подменяне било дело на изпълнителите - неправителствените организации "Зелени Балкани", която към 2009 г. е била представлявана от Тома Георгиев Белев, и "Световен фонд за дивата природа - Дунавско-карпатска програма" (WWF), управлявана от Веселина Кавръкова.

Снимка 314913

Източник: Национална асоциация "Българско Черноморие"

В сигнала се посочват и всички хора, работили по изданието - Анна Ганева, Веска Русакова, Георги Гогушев, Мариус Димитров, Чавдар Гусев, Петър Желев, Пламен Иванов, Росен Цонев, Теодора Иванова.

От НАБЧ посочват и че с оглед на чуждестранното финансиране и намеса в процеса, завършил с обхватни промени в българското законодателство, сигналът е бил изпратен и до Държавна агенция "Национална сигурност".

Незаконното строителство при Калиакра продължава

Незаконното строителство при Калиакра продължава

Вече е издигната ограда около терена...

"Очакваме прокуратурата и службите да извършат необходимите проверки и ако съмненията за закононарушения се докажат, да потърсят наказателна отговорност от съответните лица", посочва се още в сигнала.