Ръководството на Софийския градски съд (СГС) подкрепи Софийския районен съд (СРС) по проблемите, заради които те излязоха и на протест миналата седмица.

Председателят на СГС Калоян Топалов присъства лично на инициираната в Районния съд среща. Софийският районен съд покани членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да присъстват на срещата. Отзоваха се само трима членове, а именно Галина Карагьозова, Соня Найденова и Калин Калпакчиев. Киносалонът на Районния съд едва побра желаещите да присъстват на разговора, който бе открит за медиите.

Встъпително слово изнесе председателят в оставка на СРС Методи Лалов. Той подчерта, че дебатът до голяма степен се е изместил в медиите и допълни, че става въпрос за проблеми на Районния съд от десетилетия. Те можели да бъдат решени за година-две. Проблемите са свързани именно със свръхнатовареността и недостатъчната кадрова обезпеченост, смята Лалов. Той е решил да инициира днешната среща, тъй като на митинга от 9 декември се придала политическа краска. Затова Методи Лалов подчерта, че днес няма външни хора. Имало колеги от други инстанции, но всеки бил там по свое желание.

Шефът на Районния съд "остави кораба" на ВСС

Шефът на Районния съд "остави кораба" на ВСС

Методи Лалов хвърли оставка

Лалов изчете публикация във фейсбук на студентка по право от УНСС, като подчерта, че написаното от нея се припокрива с неговото мнение. Един от акцентите в нейното изявление е, че е недопустимо членове на ВСС да ползват протеста като арена за лични нападки.

Методи Лалов е категоричен, че проблемите в съда трябва да бъдат решени. По думите му е добра стъпка, че мнозинството от ВСС се е обединило и е гласувало мерки, свързани с анализа на администрацията на Софийския районен съд.

Лалов цитира данните от справка, която сам е направил за текучеството на служители от 2006 г. до момента. 47 служители са напуснали СРС през 2006 г., а през 2016 г. - 104 служители.

"Това, че не съм се справил като съдия няма никакво съмнение, но съм се справил като председател", обяви Методи Лалов. По думите му основната част от несвършената работа е на ВСС. Гражданите щели да получат бързо и качествено правосъдие, когато не страдат от свръхнатоварения съд.

Съдии от Районния съд не позволяват ВСС да им размахва пръст

Съдии от Районния съд не позволяват ВСС да им размахва пръст

Разменят си взаимни обвинения

"Институциите ги няма в България", констатира Лалов. Той обърна внимание и на условията, при които работят съдиите и служителите, като даде за пример новата сграда на "Скобелев". Там имало много недомислици. Такава недомислица, по думите му, е централният вход, където служителите работели на течение. Сложена била климатична завеса, която е "нищо". Методи Лалов подчерта, че дори в моловете има въртящи врати. Освен това той наблегна и на факта, че се плащали няколкостотин хиляди за забавени дела.

Според него трябва да има преразпределение на хората вътре в системата. По думите на Лалов има 113 районни съдилища, а някои от тях са с много нисък брой дела.

От своя страна председателят на СГС Калоян Топалов заяви, че ръководството на съда подкрепя справедливите искания и на съдиите и администрацията на районния съд за решаване на проблемите им. Основният проблем, по думите му, е високата натовареност откъм дела на СРС, която е най-високата в страната.

Топалов отбеляза, че това продължава 10-15 години. Според него обаче пред скоба трябва да се извади и проблемът за сгрешената политика на процесуалните закони, които не са съобразени с факта, че в София живее почти една трета от населението на страната. Другият проблем, който той изтъкна, е свързан с подсъдността.

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС
Обновена

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС

Шефът на ВКС Лозан Панов бил против, от ВСС анализират дейността на СРС

Калоян Топалов изтъкна, че за 9 години като съдия в Районния съд е имал не повече от 10 просрочени акта и то за не повече от седмица. "Знам какви здравни и семейни проблеми ми е коствало", изтъкна той.

Калоян Топалов подчерта, че знае какво коства и на хората там да не дойде следващата проверка от инспектората от ВСС и да не бъдат наказани. Според него е нормално да има такова голямо текучество на служители, а лавината от дела е настъпила след приемането на новия Граждански процесуален кодекс. Колкото по-голямо става натоварването, толкова по-голямо ще става и текучеството на администрацията, прогнозира Топалов.

Той предупреди, че високата натовареност на съдиите и служителите неимоверно води до забавяне на съдебни актове и се отразява и на качеството им.

Според Калоян Топалов тезата, че съдията говори само с актовете си вече не е актуална. Съдията трябва да има активна гражданска позиция, категоричен бе председателят на СГС.

"Може да разчитате като съдии и администрации изцяло на подкрепата на ръководството на СГС", увери Топалов.