Собственикът на фирмата "Тад груп" Иван Тодоров е бил член и учредител на ПП ГЕРБ от 2008 г. Той е бил учредител в район "Приморски" в град Варна, съобщиха от партия ГЕРБ.

От 2010 г. обаче Тодоров не е заплащал членския си внос и поради тази причина в съответствие с устава на ПП ГЕРБ - членството му в партията е прекратено.

ПП ГЕРБ има над 96 000 членове в цялата страна. В тази връзка призоваваме да не се правят спекулации с членството в партията, което е доброволен акт, призовават от управляващата партия.

Припомняме, издирваният Иван Тодоров в интервю пред БНТ заяви, че твърдението неговата фирма "Тад груп" да е политически обвързана с извънпарламентарната опозиция и че е искала да удари държавата (с хакерската атака, за която обвиняват служители на фирмата му - б.р.), е абсурдно.

"Аз съм учредител на ГЕРБ, познавам се хора от ГЕРБ, от властта и от къде ли не. Това е абсурдно. Защо бих си плюл на познатите, на приятелите и да нападам управляващите", запита реторично Тодоров. 

Припомняме, на 15 юли 2019 г. ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите. Малко преди изказването на президента от прокуратурата съобщиха, че задържаният е освободен с мотив, че е необходимо да се съберат повече доказателства.

Междувременно от НАП съобщиха, че засекли теч на информация още през юни. 

На следващия ден - 16 юли обявиха, че вътрешен човек помагал за хакерската атака.

На 21 юли на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място.Беше установено, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години.

Ден след като стана ясно, че има пробив и теч на лични данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и заяви, че една от версиите, по които се работи, е с руска следа.

По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че в Бъгария има уникални вълшебници в IT сферата и трябва хакерите да работят за държавата.

ГДБОП влезе във фирма, в която работи обвиненият за хакерската атака. В ареста е търговския директор на "Тад груп" Георги Янков, задържан вчера соперацията на ГДБОП във фирмата. Другият директор Иван Тодоров е в Канада на планирано пътуване още преди година.

От прокуратурата заявиха, че нямат съмнение, че Кристиян Бойков е отговорен за атаката срещу НАП.

На 24 юли с обвинение за тероризъм се сдоби и работодателят на Кристиян - търговският директор на фирмата Георги Янков. Той е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил определеният от властта като "бял хакер" Кристиян Бойков да извърши престъплението с да създаде смут и страх в населението.

Взета му е мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 20 000 лв. Същото обвинение като подбудител е повдигнато на собственика на "Тад груп" ЕООД Иван Тодоров.