Постоянен арест за шестима от десетима обвинени за трафик на мигранти от Турция през България към Сърбия и Западна Европа постановиха магистратите от Спецсъда, съобщиха от ведомството.

Обвинението от 26 септември е за участие в организирана престъпна група. Съдът прие искането на Специализираната прокуратура, след като установи наличието на обосновано предположение за извършени от тях престъпления, както и на реална опасност да се укрият или да повлияят на разследването. 

Разбиха престъпна група за трафик на мигранти към Западна Европа

Разбиха престъпна група за трафик на мигранти към Западна Европа

10 души са задържани

На останалите четирима от групата прокуратурата наложи мерки за неотклонение - "Парична гаранция" между 5 000 и 10 000 лева, тъй като помагали на разследването.

Десетимата са задържани на 25 септември 2019 г. в София и Костинброд при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Полицията е направила 28 претърствания на жилища и автомобили, както и лични обиски. Иззети са таблети, телефони, радиостанции и други доказателства. 

Според разследването от октомври 2018 г. участниците набирали установили се в София и областта мигранти, които искат да бъдат незаконно изведени от страната към Сърбия и Западна Европа. Те поемали и мигранти, превеждани нелегално от Турция от други трафиканти. Групата уреждала транспортирането им до границата и прехвърлянето им в Сърбия с автомобили или през "зелена граница".