Във Варна изследваха евентуален първи за областта случай на заразяване със свински грип. Вчера в Инфекциозна клиника към МБАЛ „Св. Марина" е приет 54-годишен пациент с типичните симптоми на заразното заболяване.

„Не е търсил семейния си лекар. Бил е с типичните симптоми за вирусното заболяване - кашлица, хрема, не много висока температура - около 37 градуса, болки в мускулите и гърлото.

Сам е преценил и е отишъл направо в клиниката", съобщава сайтът Днес плюс, като цитира д-р Анета Кирова от отдела за надзор на заразните болести в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Десет дни варненецът е бил на почивка в Испания, където бяха регистрирани първите случаи на свинския грип в Европа.

Той гостувал при свои приятели, които не били болни. Д-р Кирова обаче подчерта, че инфекционистите свързват типичните симптоми с пребиваването на пациента в Испания. На третия ден след завръщането си от странство мъжът се почувствал зле и сметнал, че е редно да се обърне към компетентните здравни власти.

Той е изолиран в отделно помещение.Веднага е започнало лечение с „Тамифлу", дават се аналгетици и антипиретици.

По-късно стана ясно, че пробите за новия вирус са отрицателни. Така официално регистрираните случаи на заразяване със свински грип у нас остават два.