До септември се очаква Софийският районен съд да заработи в новоремонтираната сграда на бул. "Ген. М. Д. Скобелев" № 23. Сградата, в която в момента се помещава СРС, ще бъде предоставена на Административния съд.

Премиерът Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, главният прокурор на Сотир Цацаров, членове нa ВСС и и.д. председател на Софийския районен съд-Стефан Милев, прегледаха готовността за пускане в експлоатация на постройката, в която ще бъдат настанени Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура.

Това е сградата, изградена върху терена на бившия Военноисторически музей. Първоначално тя бе определена за нуждите на армията и за това бе наречена военно НДК, но по-късно бе предоставена на съда и последваха нови реконструкции.

Премиерът заяви пред журналисти, че е поел ангажимент настоящата сграда на СРС (до Националното радио), да бъде приведена в добър вид в рамките на година. Той изтъкна, че новата сграда на СРС се обзавежда по всички изисквания на съдебната власт.

Борисов изтъкна, че арестантите ще бъдат водени през специално помещение, без да имат достъп до какъвто и да е външен свят. Предвидени са отделни входове за съдии, отделни входове за прокурори, включително гардероби за тогите на адвокатите. По думите му има десетки зали, оборудвани и обзаведени по най-съвременен начин, с плазми, мултимедии и каквото е необходимо.

До края на годината Софийски районен съд ще е в новата сграда

До края на годината Софийски районен съд ще е в новата сграда

3 милиона лева са отпуснати на ВСС за техническо оборудване на СРС

СРС ще разполага с подземен паркинг с над 200 места, "така че да нямат никакъв досег и възможност да им се влияе", по думите на Борисов.

"Това, което сме поели като ангажимент като правителство, надявам се септември месец да е готово", коментира Борисов.

Шефът на СРС Стефан Милев обяви, че се планира сградата на СРС да се даде на Софийския административен съд. "Това е ваша работа, на който искате го давайте", отвърна Борисов.

ВСС нареди на Златанова да разреши проблема със сградата на Софийски районен съд

ВСС нареди на Златанова да разреши проблема със сградата на Софийски районен съд

Министърката да организира предаването на сградата

"Искрено се надявам, че с усилията на ВСС, на министерството на правосъдието, на министерството на финансите до началото на септември ще можем да започнем работа тук и да преместим Софийския районен съд, както и Районната прокуратура. Така ще може да започне разглеждането на наказателни дела от есенния сезон тук в тази нова сграда", коментира Милев.

Архивът на Софийски районен съд наводнен за трети път

Помещенията, в които са сортирани папките, са пълни с вода до колене

Окончателното преместване зависи от издаването на Акт 16 и от цялостната организация, която ще се създаде през лятото по време на съдебната ваканция.

Милев разказа, че през зимата е имало проблем с инсталацията, която се е повредила заради ниските температури. Щетите били за около 200 000 лв. Сега се търси тяхното покриване и възстановяване.