Системата на правосъдието се връща към 2010 г., когато беше доказано неефективна, заличава се целият постигнат напредък в борбата срещу организираната престъпност. Всичко хубаво постигнато до момента ще бъде заличено. Това заяви ръководителят на Специализираната апелативна прокуратура Ивайло Ангелов пред БНТ.

Той няма обяснение защо специализираният съд и прокуратура не са включени в работните групи за закриване на специализираните органи в Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Специализираната прокуратура няма нито една критика от европейските институции, а отдават заслуженото на прокуратурата. Специализираната прокуратура е награждавана за дейността си, открои Ангелов.

Според него реформа може да се направи в областта на това да се облекчат съдебните процедури и формализмът. Усилията за съдебна реформа трябва да бъдат насочени там, а не като се закрие една или друга структура, като се отстрани един или друг прокурор, настоя Ивайло Ангелов.

"Специализираната прокуратура е неудобна за всички", коментира той и добави, че ако се закрият специализираните структури, е възможно делата да се разделят. Ако се раздели едно дело, доказателствата няма да могат да се използват в останалите дела и това може да доведе до оправдателни присъди, каза още Ангелов.

Пуснаха за обсъждане закриването на спецсъдилищата

Пуснаха за обсъждане закриването на спецсъдилищата

Структурните и организационни промени по отношение на звената на специализираното наказателно правосъдие имат за цел да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт