Специализираната прокуратура възложи на Националната агенция за приходи и ГД "Национална полиция" проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас" и свързаните с него физически и юридически лица.

Проверката се възлага във връзка с разследване на специализираната прокуратура на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици.

По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 лица за извършени престъпления.

Службите за сигурност като инструмент на политическите партии

Службите за сигурност като инструмент на политическите партии

Тихомир Стойчев определя целият преход като неспособност, некомпетентност и корупция

При проведената на 2 август специализирана акция на територията на Бургаска област бяха претърсени над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми и домове.

В някой от тях бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на едно от обвиняемите лица - Димитър Желязков или по-известен като Митьо Очите.

Шефът на „Аркус”: Освобождаваме Митьо Очите

Шефът на „Аркус”: Освобождаваме Митьо Очите

Митьо Очите е бил на трудов договор в "Аркус-Сигурност"

Припомняме, че проверката на фирма "Аркус" идва след като стана ясно, че именно в нея като консултант е работел Димитър Желязков - Очите, намиращ се в момента в турски арест във връзка с искането на Българската държава за екстрадиция и обявяването му за издирване в Интерпол.

Изпълнителен директор на "Аркус" се оказа бившият шеф на криминалистите в Бургас Владимиров, чийто син пък е на ръководна длъжност и в момента в Бургаския затвор - там където Очите излежа голяма част от присъдата си за ръководене на организирана престъпна група. Дъщерята пък на Владимиров работи като юрист консулт в МВР Бургас.

Разплитането на връзките и контактите на Димитър Желязков започна от ареста му в Истанбул, когато турските власти задържаха, а после предадоха на българския граничен пункт и общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Узун. Те са били в една компания с Очите, както и са резервирали и регистрирали стаите в хотела, където криминалния бос беше заловен.

Първоначално и Бечев, и Узун бяха задържани, но в последствие бяха освободени без обвинения. Вчера обаче от специализираната прокуратура обявиха, че редовно са призовали Бенчо Бенчев да се яви на разпит, за да му бъдат повдигнати обвинения.

Припомняме, за последен път Димитър Желязков - Митьо Очите влезе в полезрението на медиите през юни 2016 година, когато участва и беше тежко ранен при престрелката в заведението 4you в Слънчев бряг. След месеци на лечение Очите отново се покри в публичното пространство. Това не е първият път, когато Митьо Очите е мишена при сблъсъци в криминалния свят, като и досега като едно от най-кървавите престъпления остава атентата срещу него от 2001 г. с бомба под автомобил, когато загинаха жена му, брат й и един бодигард.

Димитър Железков вече излежа една присъда от четири години и половина за наркоразпространение и ръководене на организирана престъпна група, разбита през 2007 година.