Специализираната прокуратура предаде на съд бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и още петима за незаконен прием на студенти, съобщиха от прокуратурата.

От Спецпрокуратурата внесоха обвнителния акт срещу бившия ректор Митев, бившия декан на Факултет "Дентална медицина" в същия университет А.Ф. и още четирима за участие в организирана престъпна група и за длъжностни престъпления.

Бившият ректор на МУ прехвърля отговорността за сделките на секретаря

Бившият ректор на МУ прехвърля отговорността за сделките на секретаря

Ваньо Митев и Алексей Алексеев се явиха лично в съдебната зала

Шестимата са обвинени за това, че в началото на декември 2014 г. са се сдружили, за да гарантират приемане в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием

Акад. Ваньо Митев се оттегля от поста първи зам.-ректор на МУ

Акад. Ваньо Митев се оттегля от поста първи зам.-ректор на МУ

Бившият ректор на МУ Митев бе привлечен като обвиняем за сключването на 5 неизгодни сделки

Соченият за организатор на престъпната група бивш ректор Ваньо Митев бил привлякъл трима от фамилно консултантско дружество от гр. Петрич, както и британски студент от иракски произход.

Студентите, приети в нарушение на изискванията за прием са от Гърция и от Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, от престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София. Така се създавало невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Ректорът и деканът нарушавайки служебните си задължения са действали, за да бъдат приети студенти, "осигурени" от другите обвиняеми.

Прокуратурата поиска 6 г. затвор за бившия ректор на МУ
Обновена

Прокуратурата поиска 6 г. затвор за бившия ректор на МУ

Прокуратурата не оценила по достойнство усилията на Митев, според адвокатите му

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, ректорът Ваньо Митев е обвинен и за това, че от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, определени като престъпление по служба. За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд деканът А.Ф.

Обвинен е и служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност, за търговия с влияние по смисъла на чл.304б, ал.1 от НК. То е осъществено по отношение на гръцка гражданка, но която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото. 

Бившият ректор на МУ отрича да е приемал нередовни студенти

Бившият ректор на МУ отрича да е приемал нередовни студенти

Бившият ректор на Медицинския университет приготвил още 130 страници към АДФИ

Припомняме, бившият ректор на МУ бе обвинен и за ръководене на организирана престъпна група, която записвала студенти от арабски произход без да те да знаят английски език. По този начин те получават статут на постоянно пребиваващи в страна от ЕС.

Ваньо Митев отрече да е приемал нередовни студенти.

По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова престъпленията на Митев са заплаха за националната сигурност на страната, защото каналът можел да се използва като прикритие за незаконен трафик на мигранти и навлизане на лица, членуващи в терористични организации.

На последното съдебно заседание по това дело бившият ректор посъветва прокуратурата да обърне внимание на човека, който им подава информацията.

След това Митев се оттегли от поста първи зам.-ректор на МУ.

На 7 юни 2018 г. Ваньо Митев бе оправдан по тези обвинения.