2940 разрешителни за специални разузнавателни средства (СРС) са издадени за 2018 г. от Спецсъда. Отказаните искания за СРС са 471. Това обяви председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова, представяйки годишния отчет за дейността на институцията за 2018 г.

Предвид характера на Спецсъда е логично исканията за СРС да са най-много тук, смята Райкова. От 2012 г. се води статистика на поискани СРС, разрешения и откази. Тенденцията е за намаляване броя искания и разрешения. От 12 000 искания за СРС за страната през 2012 г., сега са около 4500. Всяка година те намаляват, каза Райкова.

От приключилите 6 корупционни дела в Спецсъда има 3 осъдителни и 3 оправдателни присъди. Сред осъдените има зам.-министър и служители на държавна агенция, каза Райкова.

Съдия Мариета Райкова оглави Спецсъда

Съдия Мариета Райкова оглави Спецсъда

Подкрепиха я Цветинка Пашкунова, Драгомир Кояджиков и Красимир Шекерджиев

Представяйки статистиката за работата на съда, тя не пожела да коментира въпроси за делото на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, - дело, сочено като пример за нарушаване на човешките права. "Не бих го коментирала, то е в процес на решаване, когато се постанови присъда, всеки може да установи как е работил колегата", каза Райкова.

Запитана повторно за искането от страна на Върховния касационен съд да бъде проверен случая (на два пъти Спецпрокуратурата действа светкавично и контраатакува решение на Спецсъда за промяна на по-лека мярка за неотклонение - б.р.), Райкова отново отказа конкретика.

"Доколкото четох доклада на ВКС, тяхната констатация е за неточно прилагане на Закона. Не беше направена констатация за нарушаване правата на двете подсъдими. Не бих коментирала това висящо дело, не съм запозната", каза председателят на Спецсъда Мариета Райкова.

Мариета Райкова призна, че не е запозната и с Доклада на държавния департамент на САЩ, според който в съдебната система има усещане за безнаказаност и корупция.

Тя отчете, че и вчера са имали среща с представители на ЕК. "С градация демонстрират, че специализираните институции работят все по-добре", каза Райкова. Представителите на ЕК са запознати с 4-месечния период от дейността на съда - от 1 ноември. За периода има 21 присъди на първа инстанция, от тях 3 са изцяло оправдателни. Преимуществено Спецсъдът гледа дела за Организирана престъпна група (ОПГ) и корупционни престъпления, уточни Райкова.

Няма работещи камери в спецсъда, бесен Цацаров

Няма работещи камери в спецсъда, бесен Цацаров

Това излезе наяве след скандална случва от миналия месец

Съдия Райкова заяви, че броят на съдебните дела расте. Средна натовареност на съдия от Спецсъда е 34,88 дела на месец за 2018 г. в сравнение с 32 дела месечно през 2017 г.

Според отчета 97,98 % от делата са приключени. Това са 7792 дела. Несвършени са 2,02 % - 161 дела. Те са не само наказателни, които са бързо ликвидни, има и дела с искане за претърсване и наказателни от общ характер. Съдиите в Спецсъда с безценната помощ на служителите успяват да се справят с голямото натоварване към момента за 2018 г., увери председателят на Спецсъда.

Нейната колежка, съдия Мариета Неделчева, увери, че съдиите успяват да спазят всички процесуални срокове. Имаме проблеми със сградата, които продължиха и през 2018 г., обясни Неделчева.

Иван Гешев иска още прокурори и съдии в Спецсъда

Иван Гешев иска още прокурори и съдии в Спецсъда

Ако не се решат битовите и кадрови проблеми, Спецсъда блокира до края на годината

Според доклада за дейността на Спецсъда се запазва натовареността на съдиите. През 2017 г. Спецсъдът беше на първо място по натовареност сред окръжните съдилища. Поискали сме с 10 съдии да се увеличи щата. Преценили сме, че с още 10 съдии ще има нормална натовареност, получили сме 4-ма и 2 са командировани.
Нямам категоричен отговор, имам предположение - очаква се да излезе анализът за 2018 г. и да се прецени дали да се дадат още щатни бройки, уточни административният ръководител на специализираната институция.

Председателят на Спецсъда уточни, че ако трябва да се избира дали съдията да реши делото в срок, или да го забави, но да бъде по-качествено, тя предпочита качеството.