Специализираният наказателен съд отказа да пусне шефа на "ТАД Груп" Иван Тодоров, съобщават от "24 часа". Той е в ареста заради хакерската атака на НАП.

Магистратите считат, че той може да въздейства на свидетели, включително и на негови служители, ако излезе на свобода.

Самият Тодоров заяви, че съвестта му е чиста и отрече да е извършвал престъплението, в което е обвинен.

Защитата му поиска като алтернативна възможност на Тодоров да бъде наложена 20 000 лв. парична гаранция, колкото е на Георги Янков - друг от обвиняемите за кибератаката срещу НАП.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Иван Тодоров остава за постоянно в ареста

Иван Тодоров остава за постоянно в ареста

Съдът не уважи искането за освобождаването му

Припомняме, в средата на септември Тодоров беше оставен за постоянно в ареста, след като на 30 юли беше задържан на летище "София". Той беше обявен за издирване с европейска заповед за арест, в рамките на досъдебното производство срещу него, търговския директор на фирмата и служителя ѝ Кристиян Бойков във връзка с изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите. Обвинението, с което първоначално Иван Тодоров се сдоби, е като подбудител за извършване на киберпрестъплението срещу НАП. По-късно той беше обвинен и като организатор на престъпна група, създадена с користна цел.

В средата на юли стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани. Течът предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн. лв. От НАП обаче заявиха, че ще обжалват решението. По време на изслушването на шефа на КЗЛД във временната ресорна парламентарна комисия стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са били обновявани повече от 10 години.

Собственикът на "Тад груп" недоумява защо го определят за кибертерорист

Собственикът на "Тад груп" недоумява защо го определят за кибертерорист

Тодоров се прибира от Канада следващата седмица и отива при институциите да помогне и да разбере, какво се случва