Симеон Христов, обвинен за побоя на друг шофьор на столичния бул. „Черни връх“, остава на свобода срещу парична гаранция. Това реши окончателно тричленен състав на Софийския градски съд, който разгледа протеста на прокуратурата срещу решението на предходната инстанция да пусне от ареста Христов.

Размерът на паричната гаранция обаче бе завишен от 2000 лв. на 4000 лева. Причината е, че спрямо Христов е била взета мярка „парична гаранция“ и за предишно провинение. Според магистратите тя не е изиграла възпираща роля, след като се е стигнало до инцидента на „Черни връх“.

Съдебният състав прие, че поведението на Христов е укоримо, неприемливо и арогантно. Въпреки това, двама от членовете на състава се обединиха около становището, че действията му са били подбудени от настъпилото преди това пътнотранспортно произшествие, при което приятелката му е претърпяла нелека травма. Стана ясно, че все още експертите не са се произнесли за това действал ли е в състояние на афект Христов.

Съдия Руси Алексиев обаче бе с особено мнение и се разграничи от решението на колегите си. Според него следвало да се премине към по-тежката мярка „домашен арест“. Наложително било изолирането на Христов от обществото, за да бъдат предотвратени бъдещи подобни прояви.

В протеста си прокуратурата сочи, че Христов е с изградени престъпни навици.

Адвокат Мария Сиракова, която е поела защитата на Христов след внезапната смърт на Павел Чернев, не се съгласи с твърдението на държавното обвинение. Това, че срещу Христов има висящо производство, не означава, че той е с висока степен на обществена опасност и че има престъпни навици, смята адвокат Сиракова.

Припомняме, че Симеон Христов е подсъдим по друго дело в Специализирания наказателен съд за данъчни измами. Съгласно законодателството на България обаче, спрямо него действа презумпцията за невиновност, тъй като делото не е приключило. Адвокатката изтъкна още, че клиентът й е с безупречно процесуално поведение и се явявал стриктно пред органите на досъдебното производство.

Самият Симеон Христов продължава да твърди, че не помни нищо от инцидента. „Човекът, който се вижда на кадрите, не го познавам, той е без коса, а аз съм с коса“, коментира той пред журналисти след заседанието.

Аз за себе си съм невинен, защото не помня какво се е случило, съдът ще определи дали съм виновен или не“, заключи той.