През юни - юли 2015 г. Патрик Първев е написал пълни самопризнания в килията на следствения арест, след което ги предал на охраната. Това твърди в показанията си първият свидетел днес Калин Евтимов по делото за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисова градина. 

Първев написал, че наръгал момче в Борисовата градина, а след това изхвърлил ножа в канала и избягал.

Самопризнанията му не са били под психологически натиск. Всички съкилийници в ареста видели какво написал.

Обвиненият за убийството Йоан Матев пък поиска отвод на водещите прокурори по делото. 

Според Матев прокуратурата го е обвинила незаконосъобразно и противозаконно, а в обвинителия акт не му е ясен характерът и причините за повдигнатото обвинение срещу него, както и гарантираните му права.

Прокуратурата се противопостави на искането, въпреки, че според защитата "са изложени факти, облечени в членове на закона".

Според адвокат Стоянка Маркова, обвинението срещу Йоан Матев не е подкрепено с доказателства, а са изложени само косвени факти. Има и обстоятелства, които обвиняемият не е извършил.

Майката на Йоан Матев е категорична, че синът ѝ е невинен

Майката на Йоан Матев е категорична, че синът ѝ е невинен

Според свидетелски показания в писмо е описано как е извършено престъплението

В този аспект защитата твърди, че разпитват свидетели единствено и само, които да потвърдят, че са видели едно лице на една снимка, което не прави Матев виновен.

Адвокатът на Матев изтъкна, че няма пряк очевидец, който да засвидетелства пред съда за престъплението, за което подзащитният е обвинен.

Съдът отхвърли искането на защитата за отвод на прокуратурата и го определи като неоснователно и немотивирано. Според магистратите от началото на съдебното заседание до настоящия момент участват двама представители на прокуратурата и подсъдимият не уточнил кой желае да бъде изваден от процеса.

Според съда твърденията на Матев, че не разбира за какво е обвинен, също са безпочвени. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Двама адвокати се отказаха от защитата на Йоан Матев

Двама адвокати се отказаха от защитата на Йоан Матев

Седем от деветимата призовани свидетели не се явиха

Припомняме, на последното съдебно заседание в края на март месец майката и защитник на Матев - Сребрина Гаджева заяви пред журналисти, че синът й е невинен. Поради тази причина те не искат и промяна в наложената му мярка за неотклонение "задържане под стража", а делото да върви бързо.

Тя настоя още, че да станат публични свидетелските показания на Радослав Александров, съкилийник на Патрик, който заявявал, че има писмо, в което Патрик прави пълни самопризнания за убийството още докато е в ареста.

Припомняме, Патрик Първев е един от осъдените, причинили тежка телесна повреда на малолетния Христо Татеосян. Наложеното наказание е "лишаване от свобода" за срок от 6 години. 

Убийството на Георги Игнаов беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на БНР през лятото на 2015 г. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан, е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Йоан Матев беше задържан година и половина след самото престъпление със сериозно променен външен вид и от тогава се намира в ареста.

Марсел Матев, братът на подсъдимия Йоан, се възползва от правото си да не свидетелства по делото, въпреки че според информация на разследващите именно Марсел е завел полицията до доказателства по производството.

На 22 януари тази година стана ясно, че двама адвокати да се отказали от защитата на Матев.

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев
Обновена

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев

Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина остава в ареста