В ход е поредното дело срещу обвинения за убийството в Борисовата градина от юни 2015 г. Йоан Матев. На днешното съдебно заседание отново бяха разпитани свидетели. От призованите, трима не се явиха в съдебната зала.

Свидетелят Георги Мирчев заяви пред съда, че е разбрал за убийството от приятели, тъй като по това време е бил на тренировка. Той се познава както с Йоан Матев, така и брат му Марсел. Когато се видял с Йоан за последен път, той бил висок и слаб за възрастта си. Мирчев заяви и че не е видял двамата братя на тренировка в деня на убийството.

Йоан Матев излиза от ареста за три дни, за да бъде опериран

Йоан Матев излиза от ареста за три дни, за да бъде опериран

Братът на Йоан отказа да свидетелства срещу него

По думите му през 2015 г. Йоан е бил доста по-спокоен и слаб човек от брат си, винаги е ходил късо подстриган и със сини спортни маратонки Nike, както и брат му Масел.

Мирчев добави, че от видеоклиповете в интернет е видял човек, който прилича на Йоан Матев да тича в посока телевизионната кула.
"Разпознах го най-вече по облеклото, физическата му структура, леко скованите движения на ръцете и изпъкнатата стойка на тялото му, което е характерно за него. Относно сините маратонки, които се виждат на записа, мога да кажа, че Йоан е носил подобни, както и брат му Марсел", отсече Марчев.

Той посочи, че след направения разпит в СДВР не е бил викан да разпознава Йоан Матев с други лица, които да имат еднакви по вид белези с тези на подсъдимия.

Братът на Йоан Матев отказа да свидетелства срещу него
Обновена

Братът на Йоан Матев отказа да свидетелства срещу него

Показанията на Марсел Матев от досъдебното производство отпадат

Вторият призован свидетел по делото - София Странджева, заяви пред съда, че не се познава лично с Йоан Матев, а само го е виждала няколко пъти в тоалетната на училището.

"В деня на убийството, след като качиха видеото в интернет, бягащият човек ми се видя като Йоан Матев, но не бях напълно сигурна дали това е той и затова не дадох показанията си в полицията веднага", каза тя. През 2015 г. Йоан е бил сравнително по-слаб физически, отколкото сега.

Свидетелят Надя Георгиева също заяви пред съда, че е момчето от видеото й заприличало на Йоан Матев, който обаче не познава лична, а само го е виждала в училището. Надя Георгиева посочи още, че с приятелката си София Странджева и още едно момче са обсъждали снимката на бягащото момче от Борисовата градина.

По думите й след случката Матев си е променил прическата, променил се е визуално и е спрял да излиза със съучениците си по време на междучасията. Тя, както и всички други свидетели по делото преди нея констатираха, че след случилото се през юни 2015 г. Йоан Матев е променил значително своята физическа структура.

Йоан Матев се сдоби с обвинение за убийството в "Борисовата градина"

Йоан Матев се сдоби с обвинение за убийството в "Борисовата градина"

Матев може да получи от 5 до 12 години затвор

След като преди три месеца първото заседание по делото бе отложено заради нередовно призован адвокат - защитника на Йоан Матев. В края на февруари мина и фазата на разпоредителното заседание и делото бе насрочено за месец май.

Тогава защитата на Йоан Матев поиска процесът да се води при закрити врата, но съдът отбеляза, че публичността е една от гаранциите за справедливост и отказа да затвори вратите.

Прокуратурата смята, че Йоан Матев може да се укрие

Прокуратурата смята, че Йоан Матев може да се укрие

Според вуйчото на убития, Матев не е дете

Припомняме, Марсел Матев, брат на подсъдимия Йоан Матев се възползва от правото си да не свидетелства по делото на предишното съдебно заседание на 18 май, в петък.

Тогава и съдът постанови, че подсъдимият може излезе за три дни от ареста, в периода от 23 до 25 май, заради туморно образувание на левия крак.

Припомняме, Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г.

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев
Обновена

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев

Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина остава в ареста

Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г.

Убийството на Георги беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на БНР. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Дни след това на сайта си МВР беше публикуван видеоматериал, показващ как младеж бяга от района на престъплението. Полицията апелира към гражданите за съдействие за изясняване на самоличността на бягащия предполагаем извършител на убийството, тъй като дълго време убийството остана мистерия.

Йоан Матев беше задържан от полицията обаче чак в началото на 2017 година - близо година и половина след престъплението. Според информацията, дадена от полицията, след престъплението Йоан Матев и променил изцяло външността си, включително е започнал и да тренира, за да натрупа маса.