Трябва да има истинско правосъдие и прокуратурата да не се ползва като бухалка, не само в случая с искания имунитет на Бойко Борисов. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на влизане на разпита си в Софийска районна прокуратура.

"Вярвам в силата на едно истинско правосъдие, вярвам в стандартните процедури в парламента и се надявам, че, следвайки тях, ще стигнем до истинско правосъдие и едновременно с това няма да позволим прокуратурата да се използва като бухалка. Не става дума само за г-н Борисов, за всичките възможни неща. Моето доверие към службите също е изключително ниско, мисля, че трябва да има огромна реформа", отговори той на въпрос на News.bg.

Петков даде и пример за причините за изпитваното недоверие към спецслужбите - вчерашното намесване на името на бившия му съветник Весела Чернева от страна на шефа на ДАНС, според когото Чернева, макар и неспомената по име, е споделяла класифицирана информация с представители на Република Северна Македония преди вдигането на ветото през лятото на миналата година.

ДАНС оцени записа от заседанието на ПП като безобразно политическо говорене

ДАНС оцени записа от заседанието на ПП като безобразно политическо говорене

Шефовете на ДАР и Военно разузнаване отказаха коментар

"Аз не бях в залата, но съм умопомрачен от част от нещата, които чух. Искам много ясно да заявя - човекът Весела Чернева е един от най-свестните съветници, които съм имал, един от хората, които наистина вярват, че България може да е нормална европейска държава. И използването на нейното име вчера, е от този тип клевети, които показват остра нужда от огромна реформа в службите."

Бившият премиер се явява на разпит в прокуратурата ден след Асен Василев, който бе разпитван по разследването за заплахите, отправени към отцепилия се от ПП депутат Радостин Василев. Петков обаче не бил запознат предварително с темата на предстоящия разговор. "Викат ме като свидетел по темата, по която всъщност още не съм запознат, сега ще разбера. Ако е като Асен Василев, предполагам по тезата там за заплахите на Радостин Василев, която той сам опроверга. Така че се надявам да е кратка среща", коментира Петков.

И подчерта - нямал никакви притеснения относно предстоящия разпит. "Това е най-хубавото - когато човек няма за какво да се притеснява и се чувства, че прави правилните неща с всяка стъпка. Не че имаме голямо доверие на прокуратурата, трябва да сме честни. Защото виждаме, че те заемат доста силни политически позиции, играят го по едни и същи дела - хем на трупчета, хем се появяват..."

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

ПП били отговорни да бъдат единствената преграда пред ГЕРБ, а предали избирателите си