Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се яви в Специализирания съд като свидетел по делото срещу бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщава БГНЕС.

Припомняме, процесът започна в края на септември миналата година. На Семерджиев е повдигнато обвинение за това, че през 2011 г. като председател на комисията не е взел решение да се разгледа жалба от страна на "Овергаз инк" срещу мълчаливия отказ на "Булгартрансгаз"да допусне компанията да навлезе на пазара на природен газ директно, без посредничество на територията на страната, и да доставя природен газ на по-конкурентни цени.

Според обвинението от деянието са могли да настъпят немаловажни последици - дестабилизиране на газовия пазар чрез запазване на монопола на "Булгартрансгаз" в краткосрочен план, както и риск от налагане на санкции на България от Европейската комисия. Самият Ангел Семерджиев твърди, че не е нарушил никакви закони по време на неговата дейност.

Като свидетел на днешното заседание присъства и изпълнителният директор на "Овергаз Инк" Сашо Дончев.

Съдят бивш шеф на КЕВР за престъпление по служба от 2011 г.

Съдят бивш шеф на КЕВР за престъпление по служба от 2011 г.

Днес бе разпоредителното заседание по делото срещу Ангел Семерджиев

Ангел Семерджиев беше председател на енергийната комисия по време на първия мандат на правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ.

В края на януари 2013 година министър-председателят Бойко Борисов поиска неговото освобождаване заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което пък стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС. Дни след поисканата оставка избухнаха и големите протести заради цените на тока, довели до оставката и на правителството.

Срещу Ангел Семерджиев имаше и друго разследване - за издаване на лиценз за търговия с електроенергия на фирма, с която е имал и други взаимоотношения. Разследването бе прекратено няколко години по-късно.