Трима наркотрафиканти влизат в затвора, при първоначален строг режим.

Срещу тях през февруари 2021 г. е повдигнато обвинение за участие в 5-членна организирана престъпна група за държане на хероин с цел продажба на международна мрежа за наркотрафик към Западна Европа и САЩ, съобщиха от Спецпрокурата. И тримата са български граждани.

Специализираният наказателен съд е наложил на двама от тях 6-годишни ефективни присъди, а третият влиза в затвора за пет години и поливина.

Задържаха 51 кг. хероин на Дунав мост - Видин, укрити в тайник на автомобил

Задържаха 51 кг. хероин на Дунав мост - Видин, укрити в тайник на автомобил

Водачът на автомобила е бил привлечен към наказателна отговорност, разпитан в качеството на обвиняем и задържан

При задържането на трафикантите на 1 февруари 2021 г. са намерени и иззети 19,658 кг хероин за 1 769 186,70 лв., документи, телефони, сим-карти и други доказателства.

При разследването е установено, че престъпната група е действала от януари 2020 г. и била ръководена от сръбски гражданин, за когото има данни, че е член на високо ниво в международна престъпна организация, отговарящ за трафика на хероин от Турция към Западна Европа). Той и друг сръбин още са в неизвестност и се издирват. Материалите срещу тях са отделени в друго досъдебно производство.

Повдигнаха обвинение на сърбите, заловени с хероин на ГКПП "Калотина"

Повдигнаха обвинение на сърбите, заловени с хероин на ГКПП "Калотина"

Двамата са задържани за 72 часа

Установено е, че шефът на нарко-групата е договарял доставките на големи количества хероин в България, като за целта често пътувал до Турция със сънародника си. За съхраняването, разфасоването и доставките отговаряли българите.

Разследването на Специализираната прокуратура по случая е започнало на 7 януари 2021 г. Тримата български граждани, които влизат в затвора, са предадени на съд на 30 септември 2021 г.