Шуменската окръжна прокуратура разследва инцидента с катастрофиралия самолет край Шумен, съобщиха от прокуратурата.

От четвъртък, 23 август 2018 г. експерти от Дирекцията за разследване на произшествия във въздушния, водния и жп транспорт към Министерството на транспорта започват оглед на падналия самолет.

Малък самолет падна край Шумен
Обновена

Малък самолет падна край Шумен

На борда имало баща и син

Припомняме, около 19:20 часа в четвъртък, 22 август, при заход за кацане на летище Шумен четириместен частен самолет "Пайпер" с двама души на борда е претърпял инцидент.

При опит да кацне самолетът, който е с два двигателя, се е ударил в дърво в овощна градина в района на Пети километър.

Двамата пострадали при катастрофата баща и син. 62-годишният Валери Д., и синът му - 27-годишният Александър са настанени в болница.

Предстои по досъдебното производство в Окръжната прокуратура в Шумен да бъдат назначени съдебномедицинска и съдебно-технически експертизи.

До пристигането на експертите от Министерството на транспорта местопроизшествието е било запазено от служители на МВР в Шумен. Действията по разследването продължават.

Припомняме, това е втората авиокатастрофа в рамките на три дни, след като на 21 август около 19 часа при тренировъчен полет военен хеликоптер "Кугър" прекъсна електропровод и остави квартали на град Стамболийски без ток и вода. При инцидента нямаше пострадали.

Преди два месеца, на 3 юни 2018 г., ултралек самолет падна край Казанлък. Тогава пострадалите бяха баща и дъщеря, участвали в авиошоу за ултралеки самолети, мото и делтапланери на летището край Казанлък.

Няколко са авиокатастрофите и в селскостопанската ни авиация.

През лятото на 2001-ва самолет Ан-2 се разби близо до русенското село Брестница, без да има загинали. Двамата пилоти усетили навреме, че двигателят на машината отказва и предприели приземяване над близката гориста местност.

На 11 април 2006 г. самолет на селскостопанската авиация Ан-2 се разби край Свищов. В машината е имало трима души - пилотът Евгени Панайотов на 42 години, Атанас Ганев на 23 години и 11-годишният Георги Данчев. Двамата мъже са загинали. Момчето бе в кома в болницата в Свищов с множество фрактури, черепно-мозъчна травма и леки изгаряния.

Същият ден - 11 април 2006 г. втори селскостопански самолет паднал около 18.10 часа край старозагорското село Пет могили. 49-годишният пилот е починал на път за болницата.

На 14 май 2008 г. самолет на селскостопанската авиация се разби на десетина метра от крайните къщи на варненското село Тополи. Пилотът е загинал.

На 20 май 2013 г. едноместен селскостопански самолет "Дромадер" е паднал край русенското село Пиргово. Пилотът е здрав и без наранявания. Няма пострадали хора.

На 6 юли 2018 г. селскостопански самолет падна между Пазарджик и Пловдив - в оризище между Пищигово и Съединение.

В селскостопанската авиация има и инциденти с вертолети.

На 8 юли 2008 г. селскостопански хеликоптер падна край село Крайници. 65-годишният пилот е жив и е откаран в болница в Дупница с наранявания.

На 9 септември 2016 г. селскостопански вертолет пада в района на кърджалийското село Черна скала. Пострадалият пилот е транспортиран в болница. С вертолета са пръскали срещу горска процесионка.