Трима мъже от град Левски, Плевенско са задържани за телефонни измами. Арестите им са част от операцията на районните управления в Плевен и Пловдив, в която учсатие са взели и криминалисти от ГД „Национална полиция”.

Мъжете са на 44, 47 и 52 години, като двама от тях Д.С. и С.С. са известни на полицията вече и със звъчуните си прякори – Келеша и Люляка. И двамата мъже имат вече постановявани присъди.

До този момент полицията е установила схемата, по която са действали  - звънели на случайно избрани телефонни номера и под предлог за освобождаване на пратка от техен роднина от чужбина, присвоявали от потърпевшите различни суми.

В жилищата на задържаните и в ползваните от тях автомобили са намерени и иззети мобилни телефони и SIM-карти, които имат отношение към престъпната им дейност. Образувано е досъдебно производство.

Д.С. и С.С. са привлечени като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 209 от НК, мярката им за задържане е удължена на 72 часа. Работата по доказването на престъпната дейност на лицата продължава.

8,3 млн. лева е оборотът на телефонните измамници за 5 години

8,3 млн. лева е оборотът на телефонните измамници за 5 години

Жените стават три пъти по-често жертва

МВР отново препоръчва: Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат  номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами Съвети към гражданите: По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога; Не се доверявайте на непознати хора; Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона; Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането; В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.;    В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията; Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.