След близо четиричасово заседание специализираният наказателен съд остави в ареста трима от общо четиримата задържани при зрелищна акция преди дни в Бургас.  Те са обвинени в трафик на бежанци и силово завземане на бизнес територии.

Спецсъдът реши да остави в ареста Петър Биберов, Николай Мечков и Галин Бекяров. Станислав Стоянов бе освободен срещу парична гаранция от 2 хиляди лева.

Според прокуратурата ръководителите на тази организирана престъпна група са Николай Мечков и Петър Бидеров. Един от обвиняемите е разказал, че самият той е бил измъчван с електрошок. По него е стреляно и с гумени патрони.

Припомняме, три поредни дни службите извършваха зрелищни операции със задържания - първо в Благоевград, после в Бургас и в петък в Мездра и Враца

На два пъти адвокатите по делото – служебни защитници, поискаха отлагане на заседанието, за да се запознаят с материалите по него.
Спецпрокуратурата е повдигнала обвинения на Николай Мечков и Петър Биберов – ръководители на организираната, и съответно за участниците в нея - Галин Бекяров и Станислав Стоянов.
Стана ясно, че само един от четиримата обвиняеми - Станислав Стоянов, е без предходна присъда.

В хода на съдебния процес защитата представи писмени доказателства - удостоверения за раждания на Алекса Мечкова и Ника Мечкова, болничен лист на Николай Мечков, които бяха приложени към делото.

За обвиняемия Стоянов, съдът прие предоставените от защитата доказателства епикриза от кардиологично отделение на болница „Токуда” с диагноза артериална хипертония, амбулаторен лист за същото лице от 2011 г и декларация за съгласие на лицето за инвазивна сърдечно – съдова процедура, както и медицинска документация, включваща образни изследвания и кардиограма.

Прокуратурата поиска най-тежка мярка задържане под стража. Тя обосновава искането си като изтъкна, че става дума за организирана престъпна група и изтъкна, че свидетелски показания уличават групата в извършване на палежи на автомобили с цел насилствено завладяване на пазари и трафик на мигранти.
Стана ясно, че при събирането на оперативни данни за групата са използвани и СРС-та.

Според обвиненията някои от участниците в организираната престъпна група са извършвали побой с цел принуждаване да вършат престъпления.

В свидетелските си показания Димитър Иванов твърди, че му е нанасян побой, като е измъчван и с електрошок. Групата е действала по две направления и изключително брутално, но е била и изключително гъвката.

Именно заради това прокуратурата изтъкна високата обществена опасност и настоява за най-тежката мярка за неотклонение.