Министърът на правосъдието Цецка Цачева иска промени в закона, позволяващ на затворниците да работят на външни обекти. Това заяви тя в ефира на bTV. Тя обясни, че към момента общо 802-ма души работят на такива обекти.

Заловиха избягалия от Ловешкия затвор в Летница

Заловиха избягалия от Ловешкия затвор в Летница

Полицаите го намерили в слънчогледова нива

Цачева беше категорична, че между бягството на Борис Иванов от Ловешкия затвор и това на Пелов и Колев от Софийския затвор през април има огромна разлика.

Припомняме, Иванов избяга от външен обект - млекопреработвателна фирма, където е работил заедно с други затворници. Това е първото бягство на затворника.

Жандармерията е предотвратила заложническа криза при залавянето на беглеца

Жандармерията е предотвратила заложническа криза при залавянето на беглеца

Министър Радев благодари на гражданите за сигналите…

След мащабна издирвателна акция, в която се включи и хеликоптер Борис Иванов беше хванат близо до село в Ловешко.

"Не съм съгласна да се абсолютизира", обясни Цачева по повод коментарите за лошото състояние на системата за сигурност. Тя увери, че от 2002 г. насам има голям прогрес в системата и в положението в затворите.

Цачева: 2 000 затворници са в общежитие от открит тип

Цачева: 2 000 затворници са в общежитие от открит тип

Избягалият Борис Иванов ще се върне в обществото, убедена Цачева

"Много неща се случиха от април месец насам", изтъкна правосъдният министър и добави, че проверката на Софийския затвор е довела до наказание за 14 полицаи, понесли отговорност, а зам. директорът на затвора е освободен от длъжност.

Престъпна небрежност по отношение на мерките за сигурност. Това бил проблемът по затворите.

След бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" старши комисар Свилен Цветанов поел отговорност, обясни правосъдният министър. Той станал от директор - зам. директор на ГДИН. На въпрос дали това е релевантна мярка, Цачева обясни, че той е изпълнявал длъжността директор по време на бягството и се е оттеглил от нея, поемайки отговорност. Въпреки това той остава в системата като зам. шеф на ГДИМ. Има конкретни нива за отговорност, обясни Цецка Цачева.

Вероятно с голямо облекчение ще си тръгнат тези хора от системата, въпросът е кого ще намерим на тяхно място, изтъкна правосъдният министър, защитавайки Свилен Цветанов.

Тя акцентира, че ако се докаже липса на негова адекватна реакция, той ще бъде отстранен от длъжност. "Няма недосегаемо лице", категорична е Цачева. Проблеми в системата има от години насам, опитваме се да ги решаваме, обясни тя и допълни, че едва ли проблемите са в едно или две лица.

Припомняме, на 21 юни сутринта Борис Иванов е избягал от мястото, където работи в покрайнините на Ловеч. В Министерство на правосъдието изрично отбелязаха, че Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил, тъй като работи на място, което не е охраняемо.

МВР издирва не "избягал" затворник, а "отклонил се"

МВР издирва не "избягал" затворник, а "отклонил се"

Осъденият на 13 г. за кражби и блудства е работил в неохраняем обект извън затвора

Борис Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства. Затворникът е с присъда 13 години лишаване от свобода от 2011 г., като до този момент е излежал 7 години.

Припомняме, Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната. По-късно, на 6 юни Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който по-късно също почина от раните си.

МВР предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Каквото и да е ръководството, при тези условия и тези нормативна база бягства ще има

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

На 13 юни вътрешният министър Валентин Радев обясни преди заседание на комисията по ред и сигурност в парламента, че директорът на областното управление на МВР София-град Георги Григоров и неговият заместник не са се справили със задълженията и отговорността си. Това е причината да бъдат освободени от длъжност.