"Новият антикорупционен закон има нужда от преразглеждане, внимателно обмисляне и юридическо прецизиране", е мнението на главния прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров посочи, че когато той критикува, първо се мотивира и след това предоставя време за спокойно обмисляне.

Главният прокурор също е изненадан и резервиран от бързината, с която се е придвижил вторият законопроект на антикорупционния закон.

"Бързината е вредна и се постъпи правилно, че надделя разумът", подчерта прокурорът.

Атанас Славов: Гражданската конфискация застрашава основни човешки права

Атанас Славов: Гражданската конфискация застрашава основни човешки права

В промените на Антикорупционния закон се забелязва политическа намеса

Той заяви, че ще може да коментира внесените промени тогава, когато може да се запознае по-добре с тях. Цацаров увери, че няма опасност Антикорупционната комисия да се превърне в разследващ орган.

Той припомни, че става въпрос за два варианта на законопроекта, които касаят Антикорупционния закон. Целта на единия законопроект е да заличи последиците от тълкувателното решение на Върховния касационен съд. Другият законопроект се оказа доста подробен и изпълнен с разпоредби, които се нуждаят от доста внимателно обмисляне, според Цацаров.

Без дебати депутатите приеха промени в антикорупционния закон

Без дебати депутатите приеха промени в антикорупционния закон

Цели се пълна защитата на държавния интерес и ефективност на гражданската конфискация

На въпрос как би коментирал промяната в НК непълнолетни да бъдат задържани за 24 часа, без да бъдат уведомявани техните родители, главният прокурор обясни, че нещата имат два аспекта. Таен арест в България няма, категоричен е той и допълни, че всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането си.

Президентът наложи вето върху ареста за 48 часа без уведомление
Обновена

Президентът наложи вето върху ареста за 48 часа без уведомление

Още по-тревожна е възможността за задържане на непълнолетни лица за 24 часа

Уведомяването и неуведомяването не е свързано с широк неограничен кръг лица. Така наречената временна дерогация и изменението в закона касаят неуведомяване по преценка на конкретно лице от прокурора, подчерта Цацаров.

Според него разпоредбата трябва да бъде прецизирана в две насоки. Не може да се каже неуведомяване на конкретно лице и е трудно да се приеме, че това може да се приложи за всички престъпления. Неуведомяването трябва да се прилага за тежки престъпления.

"Трудно може да се приеме, че непълнолетен може да бъде задържан и затова да забраним да бъде уведомен неговият родител", анализира главният прокурор и допълни, че разпоредбата трябва да бъде прецизирана. Първата насока е свързана с конкретните лица, за които може да се забрани уведомяване, и при всички случаи трябва да се изключат най-близките.

Втората насока за уточняване на наредбата е свързана с това да се прецезират престъпленията.

"Трябва да надделее не емоцията, а разумът", призова Цацаров.

Той заяви, че е нито емоционално, нито рационално изваждането на общинарите от антикорупционния закон, а е целесъобразно. Според него формулата е, че "каквото е за всички, такова и за тях".

На въпрос дали е дошла в прокуратурата първата проверка от имота на финансовия министър Владислав Горанов, Цацаров отбеляза, че прокуратурата е уведомена, че е започнало производство, което трябва да завърши с решение дали има конфликт на интереси или не.

Проверката за конфликт на интереси е самостоятелно производство. То приключва с решение, което трябва да установи наличие или липса на основание за започване на производство за конфликт на интереси. Едва когато има такова решение, тогава прокуратурата се очаква да се произнесе по преписката, която е образувана, обясни Цацаров.

Отложиха делото срещу Огнян Донев за укриване на данъци

Отложиха делото срещу Огнян Донев за укриване на данъци

Адвокатът на другия обвиняем е в болнични

На въпрос какво е развитието на наказателното производство срещу Огнян Донев и Гриша Ганчев, главният прокурор заяви, че не разполага с информация.

Съдия се противи да отлага отново делото срещу Гриша Ганчев

Съдия се противи да отлага отново делото срещу Гриша Ганчев

Искането беше на адвоката и кандидат-депутат Татяна Дончева