Начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки права. Всичко това са потенциално осъдителни присъди срещу България в Страсбург.
Това заяви пред БНР юристът Атанас Славов експерт в Антикорупционния фонд.

Според него, гражданската конфискация все повече няма да е гордостта на България.

Без дебати депутатите приеха промени в антикорупционния закон

Без дебати депутатите приеха промени в антикорупционния закон

Цели се пълна защитата на държавния интерес и ефективност на гражданската конфискация

Междувременно в парламента депутатите приеха без дебати промените в Антикорупционния закон на първо четене в пленарна зала. Преди два дни в правната комисия на първо четене бе приета гражданската конфискация.

Като знакови събития Славов посочи прекратените проверките срещу Делян Пеевски и унизителното задържане на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева.

Мартин Димитров: Вървим към авторитарна държава с тайните арести

Мартин Димитров: Вървим към авторитарна държава с тайните арести

Депутатите приеха отлагане на информирането на близките до 48 часа при арест

Стандартът за преценка на комисията затова кога имаме хипотеза на незаконно придобито имущество, е съществен проблем, каза Славов, който е специалист по Конституционно право. Той подчерта, че този стандарт трябва да е ясен и публично обявен, за да може да няма съмнения за двоен стандарт.

Различен е критерият за вината на обвиняемия и от друга страна за незаконно придобитото имущество, категоричен е експертът.

Приеха гражданската конфискация в правната комисия на 44-то НС

Приеха гражданската конфискация в правната комисия на 44-то НС

Цецка Цачева обясни, че гражданската конфискация не представлява наказание за лицето

Според Славов, при въвеждането на гражданската конфискация не беше направен правилният баланс между правата на лицата, чието имущество се отнема, и интензивността на намесата в правната сфера. Тепърва ще виждаме последиците от тези процедури, смята той.

По думите на юриста е проблемно, когато се натрупва практика по един закон и ВКС се опитва да изясни натрупаната практика, а веднага след това законодателят да се намесва. Според Славов тук (в промените на Антикорупционния закон - б.р.) се забелязва политическа намеса.

Българските законодатели трябва да извършват предварителна оценка на въздействието на приеманите закони, изтъкна той. Според него приложеното към този закон е несъстоятелно.

Парламентът не изпълнява законовите си задължение за обществени консултации с всички заинтересовани страни, смята юристът. Според Славов това все повече се очертава като тенденция.

В доклада на ЕК изрично се подчертава непредвидимия характер на законодателния процес. Препоръките от евродоклада за България бяха "удавени" в шумните фанфари от документа, но тепърва ще виждаме ефекта, предупреди експертът. Той прогнозира, че мониторингът ще бъде заменен с много по-сериозни контролни механизми.