Главният прокурор Сотир Цацаров е категоричен в подкрепата си за Иван Гешев. Това стана ясно от коментара му пред медиите за предстоящия пленум на ВСС в четвъртък, на който предстои да бъде прегласувана кандидатурата на заместника му за обвинител номер едно.

Цацаров не вижда във върнатия от президента указ резултат от политически натиск. Румен Радев имал това конституционно право. Чест му правело, че мотивирал неподписвнето на указ.

Всеки има своите мотиви, подчерта Цацаров. Човек в живота трябва да очаква всичко, отговори той на въпроса възможни ли са изненади в четвъртък на пленума на ВСС. Но той е категоричен в своя избор. Главният прокурор не смята, че ще се стигне до криза с избора на нов главен прокурор. Той не очаква, че държавният глава ще протака въпроса.

ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев в четвъртък

ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев в четвъртък

Това става ясно от дневния ред на насроченото заседание на Пленума

Припомняме, че в четъвъртък, 14 ноември, Висшият съдебен съвет ще гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

На 7 ноември президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС. Ден по-късно той подчерта, че отговорността за главен прокурор е на ВСС.

На 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Иска истинска състезателна процедура