Телефонна заплаха срещу президента Георги Първанов е получена на тел. 166 в димитровградското полицейско управление минути преди той да пристигне за научна конференция в града.

В 10.35 часа се обадил мъж с ромски акцент и заявил: "Очаквайте най-лошото за президента", информира Haskovo.info, позовавайки се на областната дирекция на МВР. Обаждането е било от уличен телефон срещу сградата на общината, където Първанов участва в конференцията "Светът на българина през 20 век".

След участието си в конференцията държавният глава трябваше да отиде пеша до историческия музей в града, но програмата бе променена в последния момент и Първанов бе откаран с автомобил.

Етническият модел в България не е продукт на последните 20 години, заяви Първанов и допълни, че трябва да се обмисли въпросът дали омразата между етносите не е произведена в съвременните политически лаборатории.

Георги Първанов връчи на историческия музей в Димитровград почетния знак на държавния глава по случай 60 години музейно дело в града.