С окончателна присъда "невинен" приключи още едно дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Върховният касационен съд го оправда по обвинението за престъпление срещу правосъдието, съобщи пресцентърът на ВКС. Това е последното дело, което се води срещу Цветан Цветанов, известно повече като делото за "шестте Не-та". 

Според върховните съдии "отсъствието на безспорни и категорични доказателства, че Цветанов е извършил действията си с цел да избави трите лица от наказание закономерно е довело до оправдаването му".

В мотивите е отбелязан и приносът на свидетелските показания на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев и ексшефът на ГДБОП Станимир Флоров.

ВКС изтъква, че протестът на прокуратурата е неоснователен и фактическите констатации на СГС и САС, произнесли оправдателни присъди, не се различават съществено.

Съставът на ВКС сочи в мотивите си, че не може да се приеме за вярно, че Цветанов е отказал СРС-та с цел да избави от наказателно преследване Орлин Тодоров и компания. Използваните удивителни знаци след  Цветановите „НЕ-та” не могат да бъдат приети като категорични неоспорими доказателства за това, че той умишлено се е опитал да действа в защита на Орлин Тодоров, Милен Иванов и Пламен Вачков.

Съдът не е установил никакви специални връзки, отношения или извънтрудови контакти на Цветанов с тримата. Според мотивите на ВКС това се е потвърдило и от свидетелските показания.

Именно липсата на каквито и да е доказателства за умисъл в отказите на Цветанов, която да е в интерес на разследваните лица, е довела до окончателната оправдателна присъда. ВКС обаче е подчертал, че липсата на изрично разписано правомощие на вътрешния министър да отказва да разпише СРС-та не означава автоматично, че подобно деяние е правомерно.

В оправдателните си мотиви върховните съдии са взели предвид фактът, че тогавашният главен секретар на МВР Калин Георгиев е предупредил за опасността прилагането на специални средства да провали конкретната разработка.

Припомняме, бившият вътрешен министър беше оправдан от Апелативния съд по повдигнатото срещу него обвинение за отказ да позволи използването на специални разузнавателни средства срещу бившия шеф на ГДБОП – Велико Търново Орлин Тодоров.

Оправдателната присъда бе прочетена след като два пъти преди това от две съдебни инстанции беше признат за виновен. Софийски градски съд го осъди на 4 години затвор, а Софийски апелативен съд потвърди присъдата през февруари тази година.

Върховният касационен съд върна делото обаче с аргумента, че е нарушено правото на Цветанов да получи правосъдие от безпристрастен съд.
На 14 септември Цветан Цветанов беше оправдан от друг състав на Софийския апелативен съд, но прокуратурата отново протестира пред Висшия касационен съд.